- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Atenție! Cum poți rămâne fără bani dacă deschizi mesajele pe Facebook! O femeie a pierdut 500 de euro pe loc din cauza acestei capcane

12 Oct, 13:14 • Fundeanu Madalina
Capcanele online, o problemă din ce în ce mai întâlnită! O femeie a pierdut 500 de euro după ce a răspuns unui mesaj primit pe Facebook.
Atenție! Cum poți rămâne fără bani dacă deschizi mesajele pe Facebook! O femeie a pierdut 500 de euro pe loc din cauza acestei capcane

Cazul tragic al unei femei în vârstă de 51 de ani din Roman a pus în gardă toți utilizatorii de rețele de socializare. Aceasta a realizat că a rămas fără 500 de euro după ce a răspuns unui mesaj de la o persoană necunoscută primit pe Facebook. Anonimul i-a promis acţiuni la Hidroelectrica în schimbul sumei de 499 de euro, anunță Antena 3 CNN.

Capcanele de pe Facebook

După ce banca la care avea contul i-a spus că tranzacţia este o fraudă, femeia a făcut plângere la poliţie.

„Cu ocazia cercetărilor efectuate de poliţişti a rezultat faptul că la data de 10 octombrie, în timp ce persoana vătămată se afla la domiciliu şi utiliza o platformă de socializare, ar fi accesat o reclamă de tranzacţionare a companiei Hidroelectrica, fiind ulterior contactată de către o persoană necunoscută pe telefonul mobil.

Aceasta, fiind îndrumată telefonic de persoana respectivă, ar fi accesat o pagină de internet, introducându-şi datele de pe cardul bancar, autorizând astfel o plată în valoare de 499 de euro”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, Ramona Ciofu.

Poliţiştii continuă cercetările cu privire la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, potrivit unei declarații a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ.

În ce moduri te poţi feri de escrocii din mediul online

Hidroelectrica atrage atenția cu privire la existența unor potențiale tentative de fraudare a micilor investitori care activează în mediul online. Aceste încercări de fraudă se bazează pe promisiuni de câștiguri mari, rezultate din tranzacționarea acțiunilor companiei pe diverse platforme.

„Aceste site-uri conțin informații false de susținere și certificare atribuite în mod incorect Hidroelectrica sau autorităților.

De asemenea, site-urile web implicate în aceste acțiuni utilizează fără permisiune imaginea Hidroelectrica, a reprezentanților săi sau a unor persoane publice, și creează simulări ale paginii oficiale a companiei”, anunță comunicatul companiei Hidroelectrica, transmis joi presei.

Facebook
Facebook

Te-ar putea interesa și: Fenomenul fake-news din mediul online ia amploare și în cazul Hidroelectrica: tentative de fraudă în numele său

Pentru a nu deveni o victimă a tentativelor de fraudă, Hidroelectrica vine cu următoarele recomandări:

„1. Verificați site-ul oficial: Hidroelectrica operează un singur site oficial, și anume www.hidroelectrica.ro. Toate informațiile oficiale, comunicatele de presă și actualizările privind acțiunile societății pot fi găsite pe acest site. Nu luați în considerare surse neoficiale.

2. Declarațiile reprezentanților: Reprezentanții societății noastre nu au încurajat și nu încurajează prin declarații publice utilizarea uneia sau a altei platforme de tranzacționare. Nu vă lăsați influențați de citate sau declarații atribuite acestora în mod neadevărat.

3. Verificați sursele oficiale: Înainte de a lua o decizie cu privire la investițiile în acțiuni Hidroelectrica, consultați surse oficiale de informare. De exemplu, Ghidul de a deveni investitor la Bursa de Valori București este disponibil pe pagina de internet a Bursei de Valori București, la adresa: Ghidul Investitorului la BVB.

4. Prudență în Decizii: Dacă posibilele câștiguri promise de reclamele apărute online par nejustificat de avantajoase, este foarte posibil să aveți de-a face cu o tentativă de fraudă. Vă recomandăm să manifestați prudență și să evitați interacțiunea cu astfel de site-uri.

5. Atenție la Apeluri și E-mailuri Suspecte: Dacă primiți apeluri telefonice sau e-mailuri pe care le considerați suspecte, nu răspundeți solicitărilor de a investi și evitați să faceți clic pe link-uri sau să deschideți fișiere atașate.

6. Protejați informațiile personale: Nu transferați niciodată bani fără a ști cine îi va primi, și nu dezvăluiți informații precum numărul contului bancar, datele de pe actul de identitate sau orice alte date personale către surse necunoscute.

7. Raportați tentativele de fraudă: Dacă vă confruntați cu tentative de fraudă sau activități suspecte, vă îndemnăm să raportați imediat aceste situații autorităţilor competente și poliției”.

Vezi și: Modificările fiscale îi determină pe IT-iști să își schimbe locul de muncă. Cum vor aceștia să compenseze scăderea