Spectaculoasa prăjitură „Nor cu vişine” este un desert rafinat, care are tot ce trebuie: un blat fraged, un strat răcoritor de fructe, cremă fină și o bezea ușor crocantă.
Arată ca la cofetărie, dar se poate prepara ușor acasă. Datorită vișinelor, gustul ei se caracterizează printr-un echilibru perfect între dulce şi acrişor.
Şi pentru că suntem în plin sezon al vişinelor, ar fi o idee bună să încerci să prepari şi tu, în propria bucătărie, această minunăţie.
Pentru blat:
200 g făină de grâu,
100 g unt rece,
1 gălbenuș,
1 lingură zahăr pudră,
un praf de sare.
Strat de vișine:
700 g vișine (pot fi congelate, bine scurse),
2 plicuri gelatină
400 ml apă fierbinte.
Cremă de frișcă:
500 ml frișcă lichidă 36% grăsime,
250 g mascarpone,
2 linguri zahăr pudră,
opțional: puțin zahăr vanilat.
Bezea:
3 albușuri,
150 g zahăr,
1 lingură amidon de cartofi.
Pentru prepararea blatului, începe prin a frământa toate ingredientele pentru blat, apoi tapetează tava, înțeapă cu furculița și coace timp de 15 minute la 180°C, până se rumenește ușor. După ce l-ai scos din cuptor, lasă-l la răcit.
Citeste si Rețetă! Cum se prepară Clafoutis, prăjitura rustică cu cireșe din bucătăria franțuzească
Așază vișinele pe blatul copt. Dizolvă gelatina în 400 ml apă fierbinte, las-o să se răcească și toarn-o peste fructe. Pune la frigider până se încheagă.
:format(webp):quality(100)/https://www.dailybusiness.ro/wp-content/uploads/2025/07/prajitura1.png)
Bate frișca împreună cu mascarpone și zahărul pudră până devine fermă. Întinde această cremă peste gelatina închegată.
Pentru prepararea bezelei, bate albușurile, adăugând treptat zahărul, până obții o spumă tare și lucioasă. La final, încorporează amidonul. Întinde într-o tavă și coace aproximativ 20 de minute la 150°C (cu ventilație), până se rumenește ușor. Lasă la răcit.
La final, așază bezeaua peste crema de frișcă, scrie pysznosci.pl
Vișinele nu sunt doar un fruct delicios și răcoritor, ci și o sursă naturală de substanțe nutritive valoroase.
Conțin antioxidanți puternici, în special antocianine, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi și pot susține sănătatea inimii și a sistemului circulator. Au și proprietăți antiinflamatorii și pot reduce efectele stresului oxidativ din organism.
Citeste si Prăjitură răsturnată cu piersici. Desertul verii pe care e musai să-l încerci. Rețeta pas cu pas
În plus, vișinele sprijină funcționarea sistemului digestiv și sunt cunoscute pentru efectul lor natural de a favoriza somnul, datorită conținutului de melatonină. De aceea, o prăjitură cu vișine nu este doar o plăcere pentru papilele gustative, ci și o mică porție de sănătate în farfurie.