- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Proprietarul unui restaurant din Italia a „angajat” doi roboți, din cauza lipsei de forță de muncă: „Am oferit 1.500 de euro pe lună și n-a vrut nimeni”

19 Apr, 19:15 • Bocioacă Bianca
Deși oferă salarii consistente, proprietarul unui restaurant din Italia a fost nevoit să cumpere doi roboți pentru afacerea sa, pentru că nu a găsit ospătari.
Proprietarul unui restaurant din Italia a „angajat” doi roboți, din cauza lipsei de forță de muncă: „Am oferit 1.500 de euro pe lună și n-a vrut nimeni”

Mario Parlato este proprietarul unui restaurant în Sorrento – Forestieri – lângă Napoli. Italianul spune că a investit 36.000 de euro în doi roboți care strâng mesele pentru că nu a găsit oameni care să lucreze ca ospătari în localul său, scre Corriere della Sera.

„Am oferit un contract regulat pentru opt luni cu normă întreagă pe an, plus evenimente suplimentare. Dar noi, la fel ca toate celelalte activități de recepție din peninsula Sorrento, ne este din ce în ce mai greu să găsim noi lucrători. Asta, chiar dacă un salariu pentru personalul de sală începe de la 1500/1600 de euro. Ce ar fi trebuit să fac?”, întreabă el.

Citește și: Începând de azi românii primesc apă gratis la restaurant. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Roboți-ospătari la un restaurant din Italia

Jurnaliștii italieni sunt de părere că e un paradox faptul că nu se găsește forță de muncă într-una dintre provinciile italiene cu cel mai ridicat nivel de șomaj.

„Eu mi-am dat seama de un lucru: problema nu este economică, a salariului oferit, ci a disponibilității. Mai presus de toate, tinerii nu acceptă, de exemplu, ture duble, sau ture de seară, sau chiar vacanțe. Așa că, dintr-un personal de patruzeci de angajați, m-am gândit ca anul acesta să investesc în cel puțin doi roboți. 18 mii de euro fiecare, și gata. Servim zilnic 600 de porții și, de la un capăt la altul al terasei noastre cu vedere la mare, sunt 120 de metri de acoperit”, explică el.

Citește și: Prețul exagerat cerut în restaurant pentru o porție de sarmale cu mămăliguță. Cu banii aia gătești 25 de porții acasă

Ospătarii roboți funcționează foarte bine, nu obosesc, nu se ceartă cu nimeni, nu cer ore suplimentare și nu trebuie plătiți. Se pare că roboții sunt un plus neașteptat pebtru cei ce optează pentru ei.

„În aceste prime zile de serviciu mulți oameni au devenit curioși în legătură cu noutatea noastră și au venit special pentru a fi serviți de roboți. Îi folosim în principal ca suport pentru curățarea meselor și pentru a transporta farfuriile și vasele la spălătorie, dar mulți clienți îi caută, de asemenea, doar pentru a-și face un selfie. În plus, datorită lor, multe ziare și posturi de televiziune ne caută, făcându-ne publicitate gratuită…”, spune proprietarul restaurantului.