- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Tichete cadou de Ziua Bărbatului 2023: ce bugetari primesc 300 de lei în plus la leafă

11 Aug, 19:41 • Dobran Viorel
Saşariaţii ANRE au cerut, în plină criză bugetară, spor pentru certificatul ORNISS, creșterea salariilor cu 15% şi, atenţie, tichete-cadou de 300 de lei de Ziua Bărbatului 2023.
Tichete cadou de Ziua Bărbatului 2023: ce bugetari primesc 300 de lei în plus la leafă

Ziua Bărbatului 2023 ar putea aduce unor angajaţi un spor de 300 de lei la salariu, sub formă de tichete-cadou. O delegație a angajaților din ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Energie), arbitrul pieței energiei, care a participat la negocierea contractului colectiv de muncă, a avut mai multe cereri respinse de conducerea instituției, potrivit România TV.

Principalele cereri ale reprezentanților angajaților au fost creșterea cu 15% a salariilor, o primă pentru angajații care au certificat de acces la informații clasificate (ORNISS) și o primă pentru bărbați de 300 de lei, de Ziua Bărbatului.

Cererile au venit pe fondul problemelor majore legate de creșterea deficitului bugetar. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat o ordonanță de urgență pentru reducerea cheltuielilor din instituțiile bugetare.

ANRE a fost criticată constant de o parte a presei și de opoziție pentru salariile de mii de euro și angajarea unor persoane fără legătură cu activitatea instituției, doar pe baza legăturilor politice.

Instituția are deja 360 de angajați, mai mult decât instituții similare din țări mai mari, iar un proiect de lege prevede suplimentarea cu 180 de posturi.

Tichete cadou, de Ziua Bărbatului 2023, un proiect al Gabrielei Firea

Ziua Bărbatului 2023

Bărbații din România ar putea primi un cadou neașteptat, chiar de ziua lor. Fostul ministr al Familiei, Gabriela Firea, a anunțat recent că a inițiat un proiect prin care şi bărbaţii să poată primi tichete cadou de ziua lor, pe data de 19 noiembrie, atunci când este celebrată Ziua Bărbatului 2023. Măsura va fi luată în condiţiile în care în prezent Codul fiscal permite angajatorilor să ofere tichete cadou femeilor pe 8 Martie, de Ziua Internaţională a Femeii.

Vouchere cadou de Ziua Bărbatului. Care este condiția simplă de îndeplinit pentru ca românii să primească tichetul. Firea: „Ne dorim un proiect de modificare a Codului Fiscal”

„Vin cu o veste bună pentru bărbații şi băieţii noştri. Am inițiat un proiect prin care propunem introducerea acordării tichetelor cadou cu ocazia Zilei Bărbatului – 19 noiembrie. Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor, ci și despre cele ale bărbaților, discriminați mai puțin ce-i drept”

, a scris Gabriela Firea pe contul oficial de Facebook.

Fostul ministru își dorea să implementeze această măsură pentru a promova principiul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați. Gabriela Firea spune că de multe ori și domnii ajung în situații în care sunt dezavantajați, iar acest ajutor financiar ar mai putea echilibra balanța între sexe.

„De cele mai multe ori, femeile sunt discriminate, dar trebuie să recunoaștem și situațiile în care domnii sunt dezavantajați. Ne dorim, printr-un proiect de modificare a Codului Fiscal, ca angajatorii să poată acorda și domnilor un astfel de tichet în valoare de 300 de lei, scutit de impozite. Singura condiție este ca acest beneficiu să fie prevăzut în contractul de muncă, fie el colectiv sau individual, sau în regulamentul intern al instituţiei”, a mai precizat Firea.

Ziua Bărbatului 2023, celebrată în 69 de ţări

Ziua Internațională a Bărbatului (ZIB)

 este un eveniment anual sărbătorit pe 19 noiembrie. Inaugurată în 1999 în Trinidad și Tobago, ziua și evenimentele sale găsesc susținere de la multe persoane și grupuri în Australia, Caraibe, America de Nord, Asia, Europa și Africa.

Obiectivele sărbătoririi Zilei Internaționale a Bărbatului includ concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat.Este o ocazie pentru a evidenția discriminarea față de bărbați și băieți și pentru a sărbători realizările și contribuțiile lor, în special contribuțiile lor la comunitate, familie, căsătorie și grija de copii.  Ziua Internațională a Bărbatului este sărbătorită în peste 60 de țări, la 19 noiembrie