- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Adrian Vasilescu de la BNR prezintă un scenariu sumbru pentru România anului 2022. „Cele mai grave sunt criza energetică și dezordinea prețurilor”

07 Oct, 14:00 • Bumbeneci Diana
Consultantul de strategie la Banca Națională a României a ieșit public cu noi declarații de presă. Adrian Vasilescu este îngrijorat în legătură cu cele mai grave crize ce afectează România și care vin în lanț.
Adrian Vasilescu de la BNR prezintă un scenariu sumbru pentru România anului 2022. „Cele mai grave sunt criza energetică și dezordinea prețurilor”

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională a României, a lansat un nou scenariu dificil pentru români. Conform specialistului, niciodată nu au mai fost atâtea crize, în același timp, ca până acum. După părerea sa, cele mai grave crize sunt cele legate de energie, dar și de alimente, anunță Economica.

Adrian Vasilescu vorbește despre crizele din România

„Astăzi sunt vremuri speciale sub foarte multe aspecte. Niciodată nu s-au mai adunat atâtea crize laolaltă câte sunt acum. Că nici nu mai ştim să le numărăm. Dar oricum, cele mai grave şi cele mai importante sunt criza energetică şi dezordinea preţurilor, care sunt legate. Iar o bancă centrală, cum este şi Banca Naţională a României, se plasează în acest triunghi alegându-şi foarte bine şi după lege atribuţiile”, a spus Adrian Vasilescu, la cea de-a XV-a ediţie a conferinţei internaţionale „Perspectives in Banking and Financial Law”.

Acesta a mai explicat că în momentul în care pregătit comunicarea a pus accentul un triunghi format din câteva piese importante. Este vorba aici despre legi înţelepte, instituţii puternice şi echipe performante în aceste instituţii.

Ai mai putea citi: ROBOR la 3 luni crește din nou. Românii cu rate, puși în fața unei noi majorări substanțiale

Adrian Vasilescu de la BNR prezintă un scenariu sumbru pentru români. „Cele mai grave sunt criza energetică și dezordinea prețurilor care”
Adrian Vasilescu de la BNR prezintă un scenariu sumbru pentru români. „Cele mai grave sunt criza energetică și dezordinea prețurilor care”

Adrian Vasilescu a mai transmis, prin intermediul declarațiilor, că Banca Naţională a României, precum orice bancă centrală din lume, „nu are şefi” şi că singurul şef al unei bănci centrale la această oră în lume este legea.

„Consiliul de conducere al Băncii Naţionale a României nu face nimic de capul lui. Face absolut totul după lege. Iar legea este o instituţie foarte interesantă în România pentru că are o istorie interesantă. Chiar o istorie tumultoasă”, a spus Adrian Vasilescu.

Oficialul de la Banca Națională a României a mai vorbit și despre importanţa existenţei unei Facultăţi de Drept, precum cea din cadrul ASE, care să fie calată pe dreptul afacerilor.

„Acesta este un lucru foarte important. Îmi amintesc că acum 30 de ani, când începeau să se închege afacerile în România, foarte mulţi judecători importanţi din sistemul instanţelor judecătoreşti habar nu aveau despre problemele afacerilor, deşi la Facultatea de Drept a existat întotdeauna o aplecare spre economie. Dar ce făceam? În anul I economie politică capitalistă, în anul II economie politică socialistă, în anul III contabilitate, în anul IV drept financiar şi cu asta cam se termina. Foarte puţin. Aşa că, repet, e foarte bine că există o asemenea facultate”, a declarat Adrian Vasilescu.

Mai poți citi: Sigur nu știai. Acesta este aparatul care consumă cel mai mult curent în casa ta

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult