- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Andrei Caramitru, despre cum României îi este trasă frâna de mână în ceea ce privește economia: „Austria și Ungaria sunt disperate să blocheze asta”

09 Jan, 13:30 • Alexe Raluca
Printre economiști există ideea că România ar putea și ar trebui să-și răscumpere marile companii cedate Austriei, țară care încearcă să blocheze intrarea țării noastre în Spațiul Schengen.
Andrei Caramitru, despre cum României îi este trasă frâna de mână în ceea ce privește economia: „Austria și Ungaria sunt disperate să blocheze asta”

Andrei Caramitru susține că Austria și Ungaria încearcă din răsputeri oprirea României din a crește economic. Țara nostră este ținută în afara Spațiului Schengen de autoritățile de la Viena, în condițiile în care acestea au reușit să achiziționeze active și companii importante aici.

Citește și: Cine sunt românii care vor fi loviți de limitarea plăților cash. Andrei Caramitru: „Vreo câteva sute de mii, care urlă. Dacă își iau Mercedes și nu Lamborghini și dau mai puțin cash la amantă tot sunt ok la final”

Andrei Caramitru, despre cum România este ținută pe loc de Austria și Ungaria

Andrei Caramitru consideră că România ar putea deveni o mare putere economică regională dacă va reuși să câștige pe mai multe „fronturi”. Într-o postare pe Facebook, el explică în detaliu despre ce este vorba.

„Marea bătălie geo-politică și economică a următorilor 10 ani se va da – pentru noi – pe următoarele fronturi: 1) Rute comerciale / logistică – până acum, rutele principale în Europa de sud-est au fost Istanbul și ruta prin Serbia către Ungaria și Austria. Noi total izolați și fără infrastructură. Intrarea în Schengen terestru și construcția a două rute principale sud-nord (peste munți spre Sibiu) și prin Moldova spre Lviv schimbă TOTAL ecuația și noi ieșim on top aici. Infrastructura la noi + bulgari va fi gata până prin 2028. Austria si Ungaria sunt DISPERATE să blocheze asta”, își începe economistul postarea.

Caramitru vorbește despre domeniul energetic care, în România, are foarte mult potențial de creștere și exploatare profitabilă.

„2) Energie. Investițiile în nuclear și gazele din Marea Neagră ne vor poziționa ca marele producător din regiune. Problema e să deblocam interconectarea cu ungurii (și gazele externe să vină pe la noi, nu iar pe la sârbi spre Viena). E ESENȚIAL ca austriecii să nu mai controleze Petrom. E inacceptabil pentru noi. Soluția e o fuziune Petrom/Hidroelectrica/Romgaz – ar deveni cea mai mare companie din Europa de Est, un monstru puternic”, completează el.

Mai departe, România ar trebui să devină un stat influent în Balcanii de Vest, iar pentru asta ar fi nevoie să investească în zonă și să devină și acolo un important actor economic.

„3) Influența în Balcanii de Vest – acolo Austria e marele investitor (împreună cu Ungaria). Asta trebuie contrabalansat urgent. Cum? BT să se forțeze să cumpere băncile Raiffeisen de acolo, Dedeman să investească într-o rețea în capitalele lor. eMAG să se extindă și să deschidă o operațiune locală care acoperă „open Balkans”. Oscar Downstream și Chimcomplex + alții să intre pe piețele de acolo. Dezvoltatorii de real estate + UBB să intre să investească. MULT mai mare atenție și implicare de la MAE, servicii, toată lumea acolo.

Pentru ajutor – putem colabora cu turcii (care ar face orice și ei să îi scoată pe austrieci de acolo). Cam astea sunt temele. La final, putem deveni o mega putere regională, să lăsam Viena izolată, Ungaria la fel. Și se poate. Și se va întâmpla”, mai susține Andrei Caramitru.

Citește și: Cătălin Predoiu, detalii despre intrarea în Schengen: „România are statut de ţară membră Schengen”