- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Trei asiguratori domină piața asigurărilor RCA și CASCO din România

10 Oct, 12:03 • Andrei Alina
Din 25 de companii RCA din România, trei acaparează peste 75% din piaţă şi realizează profit semnificativ. Potrivit celui mai nou raport ASF, Omniasig, Groupama și Allianz-Țiriac domină piața asigurărilor RCA și CASCO din România.
Trei asiguratori domină piața asigurărilor RCA și CASCO din România

Veniturile Omniasig, Grpuoama și Allianz – Țiriac pe piața RCA au depășit cu 1,6 miliarde de lei în primul semestru din acest an, potrivit unui nou raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

În semestrul I 2023, se menține dependența ridicată a pieței locale de asigurările auto, clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) și clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului) reprezentând aproximativ 76% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale și 63% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare în semestrul I 2023., scrie Adevarul.

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto (clasa A3 – CASCO și asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto – RCA, incluzând activitatea derulată de sucursalele prezente pe piața din România) s-a situat la 6,3 miliarde lei în semestrul I 2023, din care 27% din volum a fost subscris pentru asigurarea auto facultativă, iar 73% reprezintă subscrieri aferente asigurărilor auto obligatorii.

Citește și: Noi modificări în piața asigurărilor auto. În ce condiții vei putea să-ți pui asigurarea RCA pe pauză

 

Trei asiguratori domină piața asigurărilor RCA și CASCO din România

Gradul de concentrare este ridicat atât pe piața asigurărilor auto facultative (CASCO), cât și pe cea aferentă asigurărilor auto obligatorii (RCA). Astfel, primele 3 societăți de asigurare pe segmentul CASCO însumează o cotă de piață de 75% din perspectiva volumului de prime brute subscrise: Omniasig (31,2%), Groupama (27,7%) și Allianz-Țiriac (15,6%) controlează 75% din veniturile din această industrie.

Următoarele poziții sunt deținute la distanță de Generali (9,94%) și Asirom VIG (8,74%).

Citește și: Vești importante pentru șoferii români. Ce schimbări majore aduce noua lege RCA

În ce privește valoarea medie a unei asigurări CASCO, aceasta a scăzut la 2.504 lei, în timp ce dauna medie a urcat.