- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Avertisment sumbru al economiștilor: uleiul de măsline se va scumpi grav în România

11 May, 23:59 • Stefan Simion
Tăvălugul scumpirilor continuă. Unul dintre cele mai populare produse utilizate în bucătăriile românilor a putea cunoaște noi majorări de prețuri. 
Avertisment sumbru al economiștilor: uleiul de măsline se va scumpi grav în România

Anunț nefericit pentru români: uleiul de măsline, ingredient folosit în general pentru pregătirea salatelor, s-ar putea scumpi și mai mult. Motivul, seceta din Spania, cel mai mare producător din lume de ulei de măsline. De asemenea, și alte produse vor cunoaște majorări puternice de prețuri: portocalele, lămâile și avocado.

Anual, România importă aproximativ 3 milioane de litri de ulei de măsline, în general din Spania. Statul iberic furnizează peste 40% din producția mondială, informează Observator News.

În prezent, prețul unui litru de măsline ajunge chiar la 50 de lei, în funcție de calitatea fructului. Cert este că tarifele au urcat cu 20% față de anul trecut.

 

Uleiul de măsline, mai scump din cauza secetei: „Mai mult ca sigur că vor fi creșteri”

 

Analiștii anticipează o prelungire a scenariului negativ.

„Lucrurile vor fi influenţate în sens negativ pentru buzunarele noastre. O creştere de 20-25% poate să fie la raft. Noi luam din Spania şi roşii, şi ardei şi o serie de legume şi fructe. Mai mult ca sigur că vor fi creşteri şi preţurile se vor alinia”, a declarat Dragoş Frumosu, analist economic.

Oana Iliescu, patroana unui restaurant din București, resimte puternic scumpirile. Zi de zi, folosește trei litri de ulei de măsline în locațiile sale.

„Avem o creştere de achiziţie la preţul de ulei de măsline, dar fiind atât de important în bucătăria noastră, trecem peste acest preţ, nu putem găti fără ulei de măsline. Cred că faţă de anul trecut a avut o creştere undeva la 20-30%. Eu sper ca furnizorii noştri să aibă stoc”, a declarat Oana Iliescu.

Nutriționiștii recomandă utilizarea uleiului de măsline, benefic pentru sănătate.

„Este inclus în categoria uleiurilor benefice care sunt mai mult decât nişte alimente. Ar mai fi de spus că uleiul de măsline face parte din dieta mediteraneană. Este considerată cea mai bună abordare nutriţională pentru prevenirea anumitor afecţiuni”, a declarat Damian Şerban, medic nutriţionist.

Implicit, scumpirea produsuluide bază va determina o nouă serie de scumpiri în lanț la alte produse alimentare.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult