- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Uniunea Europeană (UE) a înregistrat în 2023 o balanţă record între exporturile şi importulide de alimente, cu un plus de peste 70 de miliarde de euro

08 Apr, 15:21 • Russo George
Datele recente arată că exporturile agroalimentare ale Uniunii Europene (UE) au înregistrat un nivel record în 2023, ajungând la suma impresionantă de 228,6 miliarde de euro. În același timp, importurile s-au cifrat la 158,6 miliarde de euro, rezultând un excedent total de 70,1 miliarde de euro. Acest rezultat marchează o creștere semnificativă de 22% față de situația din 2022, reprezentând o diferență de 12,8 miliarde de euro.
Uniunea Europeană (UE) a înregistrat în 2023 o balanţă record între exporturile şi importulide de alimente, cu un plus de peste 70 de miliarde de euro

Conform unui raport publicat de executivul comunitar, preparatele pe bază de cereale, produsele lactate și vinul au fost principalele motoare ale exporturilor UE în 2023. Uniunea Europeană este recunoscută pentru calitatea sa, competitivitatea și nivelul ridicat de diversificare, menținându-se ca cel mai important trader mondial de produse agroalimentare.

Marea Britanie a fost principalul partener comercial al UE în ceea ce privește exporturile agroalimentare în 2023, absorbând 22% sau 51,3 miliarde de euro din totalul exporturilor UE. A urmat SUA și China, unde au ajuns 6% din exporturile agroalimentare ale UE. Cu toate acestea, datele indică o scădere cu 29% a exporturilor UE de carne de porc în China în 2023.

Pe de altă parte, importurile agroalimentare ale UE au avut ca principale surse Brazilia, Marea Britanie și Ucraina în 2023. Importurile din Ucraina au atins o valoare de 11,8 miliarde de euro, reprezentând 7% din totalul importurilor UE, potrivit Agerpres. Cu toate acestea, importurile din Ucraina au înregistrat o scădere de 10% față de anul precedent, dar au crescut cu 71% în comparație cu anul 2021.

Creşterea exporturilor reflectă calitatea produselor provenite din UE

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a subliniat importanța datelor privind balanța agroalimentară, afirmând că acestea reflectă calitatea produselor UE și competitivitatea producției europene. Aceste rezultate confirmă poziția puternică a Uniunii Europene pe piața globală a produselor agroalimentare și pun în evidență potențialul continuu de creștere în acest sector.

Citeşte şi: Preparatul din România care a cucerit întreaga lume. Se vinde în peste 20 de țări inclusiv Vietnam, Brazilia, China sau Canada