Economie

Ce criteriu trebuie sa mai indeplineasca piata locala de capital pentru a promova la categoria de emergenta

29 Mar, 16:51 • Redactia DailyBusiness
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) anunta un progres important in procesul de promovare a pietei de capital din Romania in categoria pietelor mai dezvoltate la nivel global, spre statutul de piata Emergenta.
Ce criteriu trebuie sa mai indeplineasca piata locala de capital pentru a promova la categoria de emergenta

FTSE Russell, una dintre cele mai importante institutii internationale care analizeaza pietele de capital si se bazeaza pe opiniile investitorilor si expertilor internationali, a transmis catre BVB o informare despre cea mai recenta evaluare a pietei de capital din Romania.

In adresa primita cu putin timp in urma, se atesta faptul ca piata de capital locala indeplineste toate criteriile necesare promovarii in categoria superioara, cu o singura exceptie – criteriul de lichiditate.

Analiza FTSE Russell, din martie 2016, subliniaza indeplinirea unei noi cerinte, privind „Costurile de tranzactionare – costurile implicite si explicite sa fie competitive si rezonabile”.

Astfel, Romania a ajuns sa indeplineasca opt din cele noua criterii impuse pentru a promova la statutul de piata Emergenta (FTSE-Secondary Emerging). Acest anunt reprezinta un succes major, care ne plaseaza la un pas distanta de a fi inclusi pe „Lista scurta” (Watch List) de catre institutia de evaluare internationala.

In noul context, singurul criteriu care ramane de indeplinit este cel al „Lichiditatii – suficienta lichiditate care sa permita investitii internationale mari” si care se refera, in fapt, la un anumit numar de companii mari, din perspectiva valorii de piata si a actiunilor disponibile spre vanzare, care sa inregistreze valori de tranzactionare ridicate.