Economie

Lucian Anghel (BVB): Noul Cod fiscal va continua să stimuleze consumul, anul viitor

10 Nov, 17:04 • Redactia DailyBusiness
Noul Cod fiscal va continua să stimuleze consumul, anul viitor, iar efectele se vor resimți și în 2017, însă o creștere economică bazată exclusiv pe consum nu este sustenabilă în România pe termen lung, a declarat marți Lucian Anghel, directorul general al BCR Pensii și președinte al Consiliul de Administrație BVB, într-o conferință pe teme de fiscalitate.
Lucian Anghel (BVB): Noul Cod fiscal va continua să stimuleze consumul, anul viitor

„Este clar că anul viitor consumul va fi stimulat ca urmare a noului Cod fiscal. El va fi stimulat față de un consum care deja a fost stimulat în acest an. Efectele se vor resimți și în 2017.Este important de văzut cât de mult se vor inflama dezechilibrele, acest deficit comercial”, a spus Anghel, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, dacă în România consumul s-ar fi bazat pe produse fabricate în țară, atunci creșterea economică ar fi fost și mai mare iar economia ar fi crescut mai sănătos.

„Dacă ne uităm, există deficite comerciale, iar asta înseamnă că noi consumăm mai mult din ce produc alții. Practic exportăm seva pe care noi o producem aici către alte țări de unde importăm.Creșterile economice ar fi fost mai mari dacă noi nu am fi exportat. Dacă acest consum se baza pe produse fabricate în România, atunci creșterea economică ar fi fost și mai mare, atunci economia ar fi crescut mai sănătos. Este o idee foarte bună un guvern tehnocrat să se gândească la acest lucru până anul viitor la alegeri.Din consum putem să trăim o perioadă mai bine, dar la un moment dat va veni nota de plată. Este foarte important să avem investiții în această economie și din acestea pe termen lung vom putea trăi mai bine”, a explicat Anghel.

Guvernul a aprobat, în octombrie, mai multe modificări la Codul Fiscal, printre care reducerea TVA la apă la 9%, diminuarea impozitelor pe dividende de la 16% la 5%, schimbarea regimului de impozitare a microîntreprinderilor și scutirea de impozit pe profit pentru unitățile din învățământul preuniversitar.