Economie

Purcari se listeaza la BVB

15 Feb, 12:44 • Redactia DailyBusiness
Producatorul de vin Purcari s-a listat joi la Bursa de Valori Bucuresti, sub simbolul WINE, dupa realizarea cu succes a unei Oferte Publice Initiale (IPO) pentru 49% din actiunile sale.
Purcari se listeaza la BVB

Tranșa dedicată investitorilor retail a fost suprasubscrisă de peste patru ori, în pofida turbulențelor care au afectat piețele globale și care au marcat scăderi record ale indicelui Dow. Prețul final al Ofertei a fost de 19 RON/acțiune, valoarea totală a ofertei ajungând la peste 186 milioane RON (50 milioane USD).

Grupul Purcari este condus de fondatorul și CEO-ul său, Victor Bostan, de profesie oenolog, cu peste 35 de ani de experiență în industria vinului, alături de acționarii Horizon Capital, cea mai importantă companie de private equity din Ucraina și Moldova, și International Finance Corporation (IFC), parte a World Bank Group.

„Este cu adevărat un moment propice pentru a fi în industria vinului: producția globală nu poate satisface cererea în creștere, ducând la lipsuri și marje mai mari pentru producători. Spre deosebire de petrol, curba cerere-ofertă nu poate fi ușor rebalansată pentru că nu există vin de șist”, a declarat Victor Bostan.

Lenna Koszarny, Partener Fondator și CEO al Horizon Capital, a adăugat: „Grupul Purcari scrie astăzi o fila de istorie, fiind prima companie din Moldova care se listează public È‹n București. Este o moștenire demnă de un brand iconic, care a încântat iubitorii de vin din 1827 și care a câștigat prin merit poziția de lider în România și Moldova, concomitent cu extinderea prezenței la nivel global”.

„România a fost una dintre piețele active din Europa în ceea ce privește numărul de listări în 2017, iar trendul continuă și în 2018. Prin listarea la BVB, compania Purcari transmite un semnal puternic că își propune să devină un lider incontestabil pe piața vinului în Europa Centrală și de Est. Exemplul lor ar trebui urmat de fiecare companie care-și propune să devină lider în domeniul ei de activitate,” a declarat Lucian Anghel, președintele BVB.

Pe fondul creșterii robuste a consumului È‹n ECE, Purcari a înregistrat o rata medie de creștere a veniturilor de 34% È‹n perioada 2014-2016, cu rate medii anuale de creștere de 55% È‹n Romania, 49% È‹n Polonia, 44% È‹n Moldova,15% È‹n Cehia și Slovacia.

Nivelul ridicat al creșterii s-a menținut iÌ‚n primele 9 luni ale anului 2017, iÌ‚n care veniturile s-au majorat cu 35% pe an, creșterea iÌ‚n RomaÌ‚nia acceleraÌ‚nd la 69% față de aceeași perioadă din 2016. 

Marja EBITDA pe primele 9 luni 2017 a fost de 33%, în timp ce marja de profit net a crescut la 23%, crescând cu 29%, respectiv 55%, față de aceeași perioadă din 2016.

Consumul global de vin iÌ‚n 2017 este estimat de OIV la 243 milioane hectolitri, cu o producție corespunzătoare de 247 milioane de hectolitri. În ultimele două decenii, raportul dintre consumul mediu și producția globală a fost È‹ntre 0,85 și 0,90. Totuși, recoltele scăzute din 2017 vor vedea acest raport ajungând la 0,98.

Reechilibrarea pieței mondiale a vinului a avut un efect pozitiv asupra prețurilor vinurilor tranzacționate, care au crescut, în medie, de la 2,1 euro pe litru în 2006 la 2,8 euro în 2016, potrivit OIV. Se preconizează că această tendință va continua și în 2017, deoarece OIV previzionează o scădere cu 8% a producției globale, volumele scăzând în Italia cu 23%, ȋn Franța cu 19%, ȋn Spania cu 15%, ȋn Germania cu 10% și ȋn Chile cu 6%, generând creșterea prețurilor mondiale ale vinului.

RomaÌ‚nia și Moldova au facut excepție de la această tendință, ambele benefiind de o recoltă bogată, iÌ‚n creștere cu 64% și, respectiv, cu 20% față de anul 2016, ceea ce este de bun augur pentru marjele producătorilor din ambele țări È‹n 2018.

Grupul Purcari este unul din cele mai mari grupuri vinicole regionale, cuprinzând o familie de patru vinării, È‹n Moldova și România: Vinăria Purcari, Vinăria Bostavan, Crama Ceptura și Vinăria Bardar, totalizand circa 1.060 hectare de viță de vie È‹n gestiune. Grupul este liderul segmentului premium È‹n Romania, cu o cotă de piață de 26% și cel mai mare exportator de vin din Moldova, cu o rețea de exporturi care acoperă peste 30 de țări.