Economie

Wood & Company devine Super Market Maker pentru acțiunile BVB

04 Jan, 00:48 • Redactia DailyBusiness
Wood & Company Financial Services, una dintre cele mai importante firme de investiții pentru piețele emergente din Europa, devine Super Market Maker (SMM) pentru acțiunile companiei Bursa de Valori București (BVB), începând cu 3 ianuarie 2017.
Wood & Company devine Super Market Maker pentru acțiunile BVB

Wood & Company a activat exclusiv ca Super Market Maker pentru acțiunile altor companii importante listate la bursă și a decis să devină Market Maker pentru acțiunile BVB pentru o mai bună lichiditate.

Wood & Company s-a implicat activ in programele BVB de imbunatatire a pietei si opereaza deja ca SMM pentru actiunile altor opt companii listate la bursa: BRD – Groupe Societe Generale (BRD), Electrica (EL), Fondul Proprietatea (FP), Romgaz (SNG), OMV Petrom (SNP), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) si Banca Transilvania (TLV).

Super Market Maker-ul este un tip special de Market Maker, care isi asuma obligatii in termeni mai buni de cotare (volum minim, perioada de cotare, etc.), in vederea sustinerii lichiditatii actiunii pe care este inregistrat.

Market Maker-ul este participantul BVB care se angajeaza sa mentina lichiditatea pietei pentru un instrument financiar, utilizand capitalul propriu, prin introducerea si mentinerea de oferte ferme de cumparare si vanzare in nume propriu, precum si prin incheierea de tranzactii pe baza acestora, in perioada de timp in care participantul respectiv detine aceasta calitate.

Super Market Maker-ul plateste comisioane de tranzactionare mai mici catre BVB, conditionat de indeplinirea obligatiilor de cotare asumate.

De asemenea, este in vigoare un program dedicat Super Market Maker-ilor, in vederea stimularii unei tranzactionari mai active in aceasta calitate pe contul propriu. Astfel, comisioanele de tranzactionare devin mai mici daca se depasesc anumite limite stabilite (10% din activitatea lunara de tranzactionare pentru actiunea respectiva).

Market Makerii inregistrati pentru o actiune pot utiliza si un program de reduceri, disponibil pentru clientii de retail care efectueaza tranzactii pe actiunea respectiva.