- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ce salarii primesc casierii şi lucrătorii comerciali din hipermarketuri şi supermarketuri, în România

02 Apr, 16:00 • Andrei Alina
Fiecare dintre cele nouă lanţuri de hipermarketuri și supermarketuri din România are pe statele de plată mii sau chiar zeci de mii de salariaţi. Cei mai mulţi dintre aceştia lucrează pe poziţii de casieri sau lucrători comerciali. Conform unei analize ZF, aceșita primesc cela mai mici salarii. Salariul minim net în comerţul modern porneşte de la minimul pe economie (2.079 de lei) şi ajunge la aproape 3.000 de lei pe lună.
Ce salarii primesc casierii şi lucrătorii comerciali din hipermarketuri şi supermarketuri, în România

Parlamentul European a adoptat o directivă care prevede transparentizarea salariului, astfel că angajaţii vor avea dreptul la informaţii despre salariile pentru categoria lor de activitate profesională. Noua legislaţie, care urmează să intre în vigoare în 2026, va cere companiilor din Uniunea Europeană să divulge angajaţilor informaţii utile pentru a compara salariile şi a expune eventuale diferenţe de remunerare între femei şi bărbaţi, scrie ZF.

Marii retailerii sunt unii dintre cei mai mari angajatori din România, fiecare dintre cele nouă reţele având pe statele de plată mii sau chiar zeci de mii de salariaţi. Cei mai mulţi dintre aceştia lucrează pe poziţii de casieri sau lucrători comerciali.

Citește și: Românii care NU vor avea liber de Paște în 2024! Sunt vizați zeci de mii de angajați!

 

Ce salarii au angajaţii din comerţul modern. Sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, adică mai puţin de 2.100 de lei net pe lună

Un angajat din comerţul local câştiga la finalul lunii ianuarie din acest an un salariu mediu net de 4.299 de lei, cu mai bine de 15% mai mare decât la început de 2023 şi cu aproape 75% peste nivelul din aceeaşi perioadă a lui 2019, arată calculele ZF făcute pe baza datelor de la Insititutul Naţional de Statistică.

În pofida creşterii constante, an de an, salariul din acest sector rămâne în continuare mai mic decât media pe economie. Mai exact, la începutul anului, salariul mediu net pe economie a ajuns la 4.859 de lei.

Citește și: Sunt 10 milioane de angajați în UE, în domeniul serviciilor de cazare și alimentație publică. Sectorul aduce contribuții importante în economia întreprinderilor

Aşadar, un angajat din comerţ câştigă, în medie, cu 11,5% mai puţin decât salariul mediu net pe economie. Ecartul e la minimul ultimilor ani. Când vine vorba de comerţ, sunt luate în calcul firmele care activează în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul. Din cei 800.000 de salariaţi din comerţul românesc, peste 100.000 lucrează în comerţul alimentar modern. Lor li se adaugă şi cei din comerţul alimentar tradiţional, semn că această „industrie“ cântăreşte greu.

În general, în comerţul alimentar, poziţiile de lucrător comercial şi casier sunt cele mai prost plătite. Totodată, peste 70-80% dintre angajaţii marilor retaileri ocupă astfel de posturi, conform celor mai recente date ZF. Tocmai din cauza salariilor mici, fluctuaţia de personal e foarte mare în domeniu. Unu din patru salariaţi îşi schimbă jobul într-un an.