- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Continuă urgia creditelor? Specialiștii se așteaptă ca BNR să crească din nou, mâine, rata cheie la 6,75% și să ridice iar prognoza de inflație

07 Nov, 11:27 • Gabriela Andreescu
Analiștii se așteaptă ca Banca Națională a României să majoreze din nou rata cheie în cadrul ședinței de marți, 8 octombrie
Continuă urgia creditelor? Specialiștii se așteaptă ca BNR să crească din nou, mâine, rata cheie la 6,75% și să ridice iar prognoza de inflație

Potrivit unui sondaj Bloomberg, economiștii băncilor se așteaptă ca BNR să majoreze rata cheie cu 0,5 puncte procentuale la 6,75%, un nou maxim de după primăvara lui 2010. La precedenta ședință, din octombrie, BNR a surprins piața cu o creștere de 0,75 puncte procentuale.

”Tindem să credem că acesta va fi punctul de vârf al ciclului curent de creștere a dobânzilor, cel puțin pentru o vreme, deși este de așteptat ca BNR să lase ușa deschisă pentru noi majorări în cazul în care datele macro o necesită”, arată Ciprian Dascălu, economist șef al BCR, care se așteaptă la o majorare a ratei cheie cu 0,5 pp, informează profit.ro

La rândul său, Valentin Tătaru, economistul șef al ING Bank România, se așteaptă ca BNR să crească rata cheie cu 0,5 pp și să lase loc și pentru alte creșteri în viitor, o nouă majorare de 0,25 pp în ianuarie nefiind exclusă.

“Având în vedere profilul inflației și decelerarea foarte probabil a economiei sau chiar contracția acesteia începând cu ultimul trimestru din 2022/primul trimestru din 2023, credem că finalul ciclului de întărire a politicii monetare este aproape. Că va fi în noiembrie la 6,75% (estimarea noastră) sau în ianuarie la 7% este probabil mai puțin relevant pentru ratele locale care, așa cum s-a întâmplat un ultima vreme, tind să se coroboreze mai mult cu condițiile de lichiditate decât cu rata cheie”,a spus economistul sef al ING pentru sursa citată.

Analiștii prevăd ca instituția bancară centrală a României să crească și estimarea privind inflația

Rata inflației a surprins și ea în creștere în septembrie la 15,9%, un nou maxim al ultimelor aproape două decenii, de la 15,3% în august, deși analiștii așteptau o creștere mai lentă, de 0,2 puncte procentuale, iar prognoza băncii centrale era de 15,1%.

 Specialiștii se așteaptă ca BNR să crească din nou, mâine, rata cheie la 6,75%
Specialiștii se așteaptă ca BNR să crească din nou, mâine, rata cheie la 6,75%

În  ajutorul argumentului lor conform căruia BNR va veni cu o nouă creștere a ratei cheie, analiștii iau în considerare faptul că dobânda cheie este mai ridicată la celelalte bănci centrale din regiune: În Ungaria  de 13%, în Cehia de 7% și în Polonia  de 6,75%.

În ceea ce priveste evoluția economiei, banca centrală așteaptă o încetinire puternică a acesteia în perioada următoare, după o creștere ridicată și mult peste așteptări în prima jumătate a anului.

BNR a menținut un control strict al lichidității, ceea ce a dus ratele de dobândă consistent peste rata cheie. Media ROBOR la 3 luni a fost în jurul de 8% în august, 7,9% în septembrie și 8,1% în octombrie.

În același timp, media dobânzilor la tranzacțiile interbancare (pe baza cărora se calculează referința IRCC) a fost de 6,2% în august, 6,1% în septembrie și 6,3% în octombrie. Diferența dintre ROBOR și ratele la tranzacțiile interbancare s-a majorat de la circa jumătate de punct procentual, la 1,8 – 2,3 puncte procentuale în ultimul an, mai arată analiza publicată de profit.ro.

Dobânzile din piață au fost sensibile la evoluția deficitului de lichiditate, care în septembrie s-a ameliorat ușor, după o adâncire în august. Pe final de an, arată ING, BNR va avea de gestionat o creștere a cheltuielilor publice, care în mod tradițional urcă lichiditate din piața interbancară.

Citește și: În timp ce românii se luptă cu ratele aproape dublate, băncile raportează profituri imense! BCR a încheiat primele nouă luni cu 312 milioane de euro, în creştere cu 35%, iar BRD cu, 207 milioane de euro, o creștere de 10,3%

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult