- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Economistul șef al BNR propune săptămâna de muncă de patru zile și tăierea salariilor bugetarilor. Marcel Ciolacu spune că aceste declarații au provocat neliniște

14 Jul, 21:45 • Bocioacă Bianca
Valentin Lazea, economistul șef al BNR, propune săptămâna de lucru de patru zile și tăierea salariilor bugetarilor, scopul fiind reducerea cheltuielilor de la bugetul de stat.
Economistul șef al BNR propune săptămâna de muncă de patru zile și tăierea salariilor bugetarilor. Marcel Ciolacu spune că aceste declarații au provocat neliniște

Economistul șef al BNR, Valentin Lazea avertizează că România va ajunge la un deficit de 6%, lucru care va duce la pierderea fondurilor UE. Acesta propune tăierea salariilor bugetarilor cu 20%, în schimbul săptămânii de lucru de doar patru zile.

Marcel Ciolacu a trimis, în replică, o scrisoare deschisă către Mugur Isărescu în care spune că declarațiile economistului șef al  BNR au provocat neliniște în rândul oamenilor.

Economistul șef al BNR trage un semnal de alarmă

Valentin Lazea susține că scăderea deficitului bugetar trebuie să înceapă urgent, deoarece reducerea cheltuielilor și creșterea veniturilor nu sunt suficiente.

Chiar dacă Guvernul este dispsu să își asume politic înghețarea pensiilor și a salariilor, nu ar fi suficient pentru că din urmă vin cheltuieli deja legiferate. Lazea e de părere că nu se poate obține o ajustare mai mare de 1,5 – 2%, în următorii patru ani, exclusiv din reduceri de cheltuieli.

Citește și: Ce se va întâmpla cu ratele românilor până la final de an. BNR a anunțat valoarea IRCC

„Or, noi trebuie să ajustăm de la 9% din PIB, la 2% din PIB în anul 2024. Avem nevoie de 7 puncte – şi atunci, din cele șapte puncte, din care scădem două puncte reducere de cheltuieli, mai rămân cinci procente din PIB din creşteri de venituri”, susține economistul șef al BNR.

„Se pot imagina soluţii pentru bugetari – pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu bugetar să fie mai mare decât în mediul privat.

O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat. Iarăşi, o soluţie ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri, cum s-a mai aplicat în trecut şi se mai pot imagina”, a adăugat Valentin Lazea, potrivit realitatea.net.

Citește și: Sfatul bătrânilor de la BNR. 6 din cele 9 persoane din board au peste 60 de ani şi încasează lunar pensii „de lux”, între 8.000 şi 20.000 de lei

Marcel Ciolacu a trimis o scrisoare deschisă către guvernatorul Mugur Isărescu.

„Între declarațiile oficiale în numele BNR și cele personale ale unor specialiști de notorietate, cum e dl. Lazea, nu se poate face diferență și ele produc efecte”, a fost reacția lui.

Premierul  e de părere că opinia lui Lazea a „provocat o reală preocupare în rândul opiniei publice, atentă la orice comunicare venită dinspre Banca Centrală”.

„Situația de acum este comparabilă cu cea din 2009-2010, când domnul Lucian Croitoru era consilierul dumneavoastră și, desemnat premier, a promovat public soluția tăierii salariilor, aplicată ulterior de guvernarea Băsescu-Boc, cu aceeași abordare de dreapta ca și cea de acum, Iohannis-Orban”, a adăugat Marcel Ciolacu.