- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Fraţii Micula au câștigat un nou proces împotriva României la Washington

21 May, 13:15 • Andrei Alina
România este obligată să le plătească fraților Micula întreaga valoare a despăgubirilor dictate de Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Washington.
Fraţii Micula au câștigat un nou proces împotriva României la Washington

Justiția americană dă dreptate fraților Micula împotriva României. O curte federală de apel din Statele Unite a respins cererea statului român de punere în aplicare a două decizii din 2022 ale Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), prin care României i s-a interzis să execute un verdict din 2013 al Tribunalului Arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, conform datelor Profit.ro.

Citește și: Lege pentru cei care locuiesc la curte. Sunt vizați peste 12 milioane de români

Cu alte cuvinte autoritățile de la București sunt obligate să le plătească fraților Micula despăgubiri de peste 356 de milioane de dolari, plus dobânzi, pentru retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investițiilor prin facilități fiscale, cu patru ani înainte de expirarea acesteia, prevăzută pentru 2009, relevă datele Profit.ro.

Până acum, statul român le-a plătit fraților Micula, în 2019, peste 912 milioane lei (circa 215 milioane dolari) din despăgubirile dictate de ICSID, rămânând însă de achitat mai mult de 140 milioane dolari, plus dobânzi.