- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lege pentru cei care locuiesc la curte. Sunt vizați peste 12 milioane de români

21 May, 09:45 • Fundeanu Madalina
Lege pentru toți românii care locuiesc la curte! Peste 12 milioane de persoane sunt obligate să respecte această regulă!
Lege pentru cei care locuiesc la curte. Sunt vizați peste 12 milioane de români

Toți românii care locuiesc la curte trebuie să cunoască această lege. Gardul care delimitează două proprietăți aflate la curte poate deveni de multe ori sursă de conflict între vecini. În Codul Civil există numeroase informații referitoare la acest aspect. Sunt multe situații în care apare întrebarea dacă avem dreptul să demolăm gardul vecinului în anumite circumstanțe. Iată care este răspunsul. conform Capital.ro.

Lege pentru toți românii care locuiesc la curte

Conform Articolului 561 din Codul Civil, orice proprietar are dreptul să își îngrijească proprietatea, inclusiv să construiască un gard de delimitare pentru curtea sa, suportând cheltuielile. Pe de altă parte, nu este obligatoriu ca fiecare curte să fie împrejmuită.

„Orice proprietar poate să îşi îngrădească proprietatea, suportând, în condiţiile legii, cheltuielile ocazionate”, scrie în articolul 561.

Cazurile în care avem un gard prea ridicat pe proprietatea noastră pot apărea atunci când limitele clare ale proprietății nu sunt stabilite. În asemenea situații, chiar dacă vecinul a ridicat gardul pe terenul nostru, legea nu ne permite să îl demolăm în lipsa uneo hotărâri judecătorești.

În situația în care decidem să începem procesul de demolare a gardului construit ilegal în curtea noastră, trebuie să ne adresăm instanței de judecată pentru a obține o decizie legală în acest sens. Distrugerea gardului fără o hotărâre judecătorească poate fi considerată infracțiune și poate atrage după sine consecințe legale.

Ai mai putea citi: Anunțul momentului pentru toți românii care stau la curte! Regula pe care aceștia sunt obligați să o respecte

Lege pentru românii care locuiesc la curte
Lege pentru românii care locuiesc la curte

Dacă vecinul refuză să respecte decizia instanței și să demoleze gardul construit ilegal pe o altă proprietate, avem posibilitatea de a solicita autorizarea demersului de demolare, pe cheltuiala acestuia. Pe de altă parte, acest proces poate fi unul îndelungat și implică un efort semnificativ din partea noastră pentru a ne proteja drepturile.

Reglementări privind înălțimea gardului dintre vecini

Înălțimea gardului care delimitează proprietățile vecine nu este definită în mod concret decât în situațiile în care există autorizație de construire pentru acesta. Trebuie ținut cont că înălțimea gardului nu trebuie să genereze o umbrire nejustificată în curtea vecinului.

Deși legea nu impune obligația de a construi gard în jurul terenului, atunci când se decide realizarea acestuia, este important să respectăm prevederile legale privind înălțimea. Conform Articolului 662 alin. 2 din Codul Civil, în lipsa unor dispoziții legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălțimea gardului comun trebuie stabilită de comun acord între proprietari, fără a depăși înălțimea maximă de 2 metri.

„În lipsa unor dispoziţii legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălţimea zidului comun se stabileşte de părţi, dar fără a depăşi 2 metri, socotindu-se şi coama zidului”, scrie în articolul 662.

Vezi mai multe știri: Vouchere de 1.900 de euro pentru românii care stau la curte. Peste 30.000 de gospodării vor beneficia de ajutor. Vezi condițiile