- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Indicele de referință IRCC crește: „Românii trebuie să ia în calcul faptul că există soluții de finanţare care NU depind de scăderea IRCC.”

02 Oct, 15:36 • Oprea Alina
Indicele de referință IRCC are parte de o mică majorare de la 1 octombrie 2023, însă pentru cei cu credite IRCC nu este o veste pe care aceștia o așteptau. Perioada 1 iulie - 30 septembrie 2023 a însemnat un procent de 5,94, acum majorându-se cu 0,02%.
Indicele de referință IRCC crește: „Românii trebuie să ia în calcul faptul că există soluții de finanţare care NU depind de scăderea IRCC.”

Creșterea valorii IRCC-ului cu doar 0,02% nu va avea un impact major asupra ratelor creditelor deja existente, ci cei care doresc să acceseze credite ipotecare cu ajutorul IRCC vor avea de suferit. În acest context, pentru că s-a descis această majorare, recomandat pentru toți românii este de a-și reconsidera deciziile cu privire la achiziționarea locuințelor cu ajutorul împrumuturilor cu garanție imobiliară.

Vezi și: Realitatea din România. Care este diferența dintre românii care au un credit ipotecar de 70.000 de euro pe 30 de ani făcut pe baza IRCC sau ROBOOR

Impactul IRCC

Impactul nu este foarte puternic asupra celor care au deja credite cu dobânzi variabile legate de IRCC, dar nu vor beneficia de o scădere trimestrul acesta. Românii care, totuși, doresc să acceseze un credit ipotecar în perioada următoare și sunt de părere că această majorare este un obstacol pentru ei, specialiștii de la compania de intermediere de credite bancare AVBS Credit au venit cu o soluție pentru români: creditul ipotecar cu dobândă fixă, această variantă fiind valabilă atât pentru cei care vor să achiziționeze un imobil, dar și pentru cei care doresc o refinanțare.

„Noua valoare a IRCC-ului stabilită pe 1 octombrie demonstrează faptul că indicele de referință încă nu a început să scadă în mod constant, ci mai degrabă stagnează în jurul unei valori puțin sub 6%. Așadar, în contextul în care IRCC poate să se diminueze într-o manieră foarte lentă, de-a lungul mai multor trimestre, românii trebuie să ia în calcul faptul că există soluții de finanţare care NU depind de scăderea IRCC.

Amânarea momentului achiziționării propriei locuințe nu este o decizie întemeiată deoarece băncile nu așteaptă scăderea IRCC pentru a-și continua activitatea și pentru a credita populația, ba chiar mențin în continuare pe piață credite ipotecare, noi sau de refinanțare, cu dobânzi fixe pe 3 sau 5 ani chiar mai mici decât actualul indice IRCC.”, a declarat Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit, conform celor furnizate de către Știripesurse.ro.

IRCC
IRCC

Evoluția IRCC

Valoarea IRCC a crescut constant și îngrijorează pe toată lumea. Cifrele cresc, drept dovadă, începutul anului 2022 prezenta o situație cu un procent de 1,17%, urmând ca în aprilie 2023 să fie atins pragul de 5,98%, iar de la 1 iulie la 30 septembrie 2023 a avut o marjă de 5,94%.

Creșterea valorii cu 0,02% se va menține până la sfârșitul lunii decembrie a anului curent , urmând ca luna ianuarie să vină cu o nouă modificare IRCC.

Nimeni nu mai speră la scăderea valorii IRCC, nici măcar băncile, de aceea acestea vin cu oferte care includ dobânda fixă pentru a menține un flux bun și  responsabil. Conform celor de la Știripesurse.ro, cele mai ieftine credite ipotecare sau de refinanțare sunt următoarele:

„a. Credit ipotecar cu dobânda fixă pe 3 ani de 5.79%, din anul 4 dobânda devine variabilă fiind formată din marja băncii începând de la 2.1% + IRCC.

b. Credit ipotecar cu dobânda fixă pe 5 ani de 5.89%, din anul 6 dobânda devine variabilă fiind formată din marja băncii începând de la 2.4% + IRCC.”

Vezi și: ANPC efectuează ample controale la bănci. Francul elvețian, IRCC și ROBOR – factori care au determinat decizia radicală a autorităților