- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Indicele ROBOR la 3 luni crește și astăzi! Românii cu credite ajung în pragul disperării!

12 Oct, 11:32 • Cornel Ghimeșan
În fiecare zi românii care au credite primesc o veste proastă. Și astăzi indicele ROBOR la 3 luni a crescut cu câteva sutimi.
Indicele ROBOR la 3 luni crește și astăzi! Românii cu credite ajung în pragul disperării!

Ratele românilor vor crește din nou, după ce ROBOR la 3 luni a ajuns la mijlocul acestei săptămâni la 8,11 procente atingând cea mai ridicată valoare din ultimele două luni. Anunțul a fost făcut de Banca Națională a României.

ROBOR la trei luni crește din nou, anunță Banca Națională a României (BNR). ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut miercuri. În urmă cu o zi indicele depășea pragul psihologic de 8%. Indicele ROBOR la 3 luni a mai avut valoare de peste 8% şi în august 2022, dar a urmat o perioadă de scădere.

Citește și: Cum te afectează explozia ROBOR și IRCC? Băncile românești au realizat o simulare care explică cum se modifică ratele

Noi creșteri ale ROBOR la 3 și 6 luni

Indicele ROBOR la 3 luni crește și astăzi! Românii cu credite ajung în pragul disperării!
Indicele ROBOR crește și astăzi! Românii cu credite ajung în pragul disperării!

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

ROBOR la șase luni a depăşit pragul de 8% pe 29 iulie 2022 şi a atins cea mai ridicată valoare din 1 februarie 2010 încoace pe 9 august 2022 (record al ultimilor 12 ani şi jumătate, 8,27%, 9 august 2022), informează Economica.

Toate ratele bancare s-au scumpit, după ce ROBOR la trei luni a depășit 8%, iar IRCC a ajuns la 4,06%, majorările fiind de peste 1.000 de lei, în unele cazuri, într-un singur an. Potrivit calculelor Finzoom, comparativ cu anul trecut, rata unui credit ipotecar dependent de ROBOR la 3 luni s-a majorat cu aproximativ 1.050 lei. În schimb, rata unui credit calculat cu IRCC s-a majorat cu doar 480 lei.

Înainte de a ajunge în imposibilitate de plată, recomandarea este să mergi la bancă, să discuți despre situația ta financiară și împreună să încercați să găsiți o soluție convenabilă.

Alte articole: Adio taxatori, bun venit parcometre! În Capitală se vor monta 300 de sisteme inteligente de taxare a parcării în valoare de aproape de 2,2 milioane de euro

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult