- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Inflația din România, a doua cea mai mare din UE în decembrie 2023. În ce domenii au fost înregistrate cele mai mari scumpiri

17 Jan, 14:10 • Adrian Popovici
Inflația din România a fost a doua cea mai mare din comunitatea europeană, asta în contextul în care, tele oferite de Eurostat indică faptul că rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a fost de 3,4% în decembrie 2023.
Inflația din România, a doua cea mai mare din UE în decembrie 2023. În ce domenii au fost înregistrate cele mai mari scumpiri

Datele oferite de Eurostat indică faptul că rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a fost de 3,4% în decembrie 2023, în creștere de la 3,1% în noiembrie. Cu un an înainte, rata a fost de 10,4%. După cum arată datele oficialilor de la Bruxelles, inflația din România a fost a doua cea mai mare din comunitatea europeană, transmite Economedia.

În ceea ce privește inflația din România în luna decembrie 2023, aceasta a ajuns la 7,0%, fiind a doua ce mai mare din Uniunea Europeană, depășită doar de cea înregistrată în cazul Cehiei, acolo unde acest indicator economic a ajuns la  7,6%. La vârful clasamentului țărilor europene cu cele mai mari rate ale inflației se află și Slovacia, aceasta înregistrând o rată de 6,6%.

Tendințele identificate de Eurostat legate de inflație sunt dublate și de datele BNR care arată că rata anuală şi-a accelerat peste aşteptări scăderea în primele două luni ale trimestrului IV 2023, coborând la 6,72% în noiembrie, de la 8,83% în septembrie. Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care creșterea preţurilor la alimente şi energiei a avut loc într-un ritm mai lent.

În plus, BNR anticipează că inflația va urca la 7,7% la finalul primului trimestru din 2024, urmând să coboare la 6,8% la sfârşitul trimestrul II al anului viitor, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei, ediţia din noiembrie 2023.

„Indicele preţurilor de consum în luna decembrie 2023 comparativ cu luna noiembrie 2023 a fost 100,26%. Rata anuală a inflaţiei în luna decembrie 2023 comparativ cu luna decembrie 2022 a fost 6,6%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2023 – decembrie 2023) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2022 – decembrie 2022) a fost 10,4%”, explică INS modul în care a evoluat inflația.

 

Inflația în Uniunea Europeană
Inflația în Uniunea Europeană

Te-ar putea interesa și: Rata anuală a inflației a scăzut la 6,61% în luna decembrie. Ce produse și servicii s-au scumpit

Cum a evoluat inflația în Uniunea Europeană?

Comparativ cu luna noiembrie, inflația anuală a scăzut în cincisprezece state membre, a rămas stabilă într-unul și a crescut în unsprezece. În contrast, cele mai mici rate înregistrate de inflație în comunitatea europeană au fost înregistrate în Danemarca, de 0,4%, Italia și Belgia ambele stabilizându-se la 0,5%.

În ceea ce privește situația din luna decembrie, cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației în zona euro poate fi atribuită industriei serviciilor, de 1,74%, urmată de alimente, alcool și tutun, o creștere de 1,21%, bunurilor industriale non-energetice, o creștere de 0,66% și energiei, cu o consolidare de 0,68%.

Citește și: Vești proaste pentru români la început de 2024. Nivelul inflației va continua să afecteze puterea de cumpărare: ”Ne-a sărăcit deja cu 40%”