- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Inflaţia în zona euro a scăzut peste aşteptări! 2,4% în noiembrie

30 Nov, 22:48 • Fundeanu Madalina
Inflația în zona euro a scăzut! A ajuns la un procent de 2,4% în noiembrie, cel mai lent ritm anual din iulie 2021.
Inflaţia în zona euro a scăzut peste aşteptări! 2,4% în noiembrie

Inflaţia în zona euro a scăzut mult mai mult decât se aştepta, ajungând la un procent de 2,4% în noiembrie, cel mai lent ritm anual din iulie 2021, oferind o oarecare uşurare consumatorilor şi alimentând speranţele că ratele dobânzilor ar putea fi reduse în curând, potrivit informațiilor de la Antena 3 CNN.

Inflația în zona euro a scăzut!

Scăderea bruscă de la 2,9% cu o lună înainte se adaugă la tensiunile dintre investitorii care speră că ratele vor fi reduse în curând şi bancherii centrali care încearcă să menţină costurile de împrumut ridicate până când cea mai mare creştere a inflaţiei din ultima generaţie va fi domolită definitiv.

Scăderea preţurilor la energie şi creşterea mai mică a preţurilor la alimente şi servicii au fost cei mai importanți factori care au provocat încetinirea indicelui armonizat al preţurilor de consum, potrivit datelor publicate joi de Eurostat, serviciul de statistică al UE. Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau la o încetinire mai modestă, până la 2,7%.

Citește și: Ministrul Economiei, noi declarații despre reducerile de cheltuieli. „Ar fi trebui să avem 5 secretari de stat, vom avea 4. Din aproximativ 600 de posturi, peste 42 de posturi sunt vacante”

scade inflația
scade inflația

Scăderea inflaţiei i-a determinat pe investitori să devanseze pariurile privind momentul în care Banca Centrală Europeană ar putea începe să reducă rata de depozit până în aprilie anul viitor.

„Scăderea inflaţiei şi o economie stagnantă ar putea justifica reducerile BCE încă din primul trimestru al anului viitor, în opinia noastră”, a declarat Matthew Landon, strateg la JPMorgan Private Bank.

„Pare din ce în ce mai probabil că Lagarde şi compania ar putea conduce lumea dezvoltată în următorul ciclu de reduceri.”

Euro şi-a extins pierderile recente, scăzând cu 0,5% faţă de dolarul american, până la 1,092 dolari.

Inflația în zona euro ar putea crește în următoarea perioadă

Inflaţia în zona euro ar putea creşte în următoare luni, dar Banca Centrală Europeană (BCE) va menţine actualul nivel al dobânzilor cât de mult timp este necesar pentru revenirea creşterii preţurilor la ţinta de 2%, a declarat vineri preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters, conform informațiilor transmise de Agerpres.

Scăderea rapidă a inflaţiei la 2,9% luna trecută a sporit aşteptările privind declinul preţurilor dar Christine Lagarde a avertizat că dezinflaţia rapidă s-ar putea încheia curând iar creşterea preţurilor ar putea chiar accelera în viitorul apropiat, din cauza evoluţiei preţurilor la energie.

„Va exista probabil o reapariţie a inflaţiei ridicate, ar trebui să ne aşteptăm la asta. Chiar dacă preţurile la energie rămân acum la un nivel rezonabil, vom pierde efectul de bază favorabil în ianuarie şi februarie”, a declarat Lagarde la un eveniment organizat de Financial Times.

Vezi și: Inflația în zona euro ar putea crește în următoarea perioadă. Ţinta BCE este o rată a inflaţiei de 2% spre finalul lui 2025