- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Inflaţia îşi continuă creşterea în această vară. Managerii din industria prelucrătoare şi cea a serviciilor avertizează, după apariţia datelor INS

29 May, 21:29 • Russo George
Managerii estimează o creștere a activității în construcții și în comerțul cu amănuntul, o relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare și în servicii, precum și o creștere a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul, până în iulie, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Inflaţia îşi continuă creşterea în această vară. Managerii din industria prelucrătoare şi cea a serviciilor avertizează, după apariţia datelor INS

”Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată datele INS.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna mai 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producției (sold conjunctural +7%), scrie News.ro.

Referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% . Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +16%).

Domeniul construcţiilor

Potrivit estimărilor din luna mai 2023, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producției (sold conjunctural +28%). Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +12%).

În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +34%).

Comerțul cu amănuntul

În sectorul comerț cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendință de creștere a activității economice (sold conjunctural +20%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +11%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +12%). Managerii societăților comerciale estimează creștere a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +24%).

Industria serviciilor

Conform estimărilor din luna mai 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +3%). Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de creștere moderată (sold conjunctural +10%).

Citește şi: Prețul gazelor naturale, în scădere în Europa. Traderii nu exclud posibilitatea să se înregistreze o perioadă de prețuri negative