- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Legea dării în plată, salvarea românilor cărora le-au crescut ratele la credite. ”Vă rog să rețineți! Banca este obligată”

05 Dec, 18:52 • Cornel Ghimeșan
Legea dării în plată este soluția pentru românii cu credite la bancă. Daniel Zamfir a explicat pentru românii cărora le-au crescut dobânzile. Astfel, există soluția pentru ca oamenii să scape de orice datorie pe care o au la bancă. Mai jos ai toate detaliile în cazul în care te interesează un credit bancar sau nebancar. Află cum poți lua cea mai bună alegere atunci când vine vorba despre împrumuturi.
Legea dării în plată, salvarea românilor cărora le-au crescut ratele la credite. ”Vă rog să rețineți! Banca este obligată”

Daniel Zamfir a explicat pentru ce reprezintă ”legea dării în plată” care îi ajută pe românii cărora le-au crescut creditele să scape de orice datorie pe care o au la bancă.

Citește și Vrei un împrumut bancar? Iată vârsta maximă până la care poți obține sprijinul financiar. Condițiile impuse

„Legea dării în plată – și aici vă mulțumesc pentru ocazia de a le transmite oamenilor un lucru extrem de important – îi ajută astăzi nu numai pe cei care sunt într-o situație critică, care, nemaiputând să-și plătească ratele la bancă, apelează la acest mecanism în sensul de a renunța la imobilul achiziționat și, cu ocazia asta, să se stingă orice datorie pe care o au la bancă.

Vreau să știți că legea dării în plată vă oferă și posibilitatea de a vă reechilibra contractul. Prevede foarte clar că atunci când ți-a crescut rata cu mai mult de 50%- vă rog rețineți!  Dacă v-a crescut rata cu mai mult de 50% față de momentul inițial al semnării contractului, faceți o notificare către bancă, de reechilibrare a contractului, iar banca este obligată să vă elimine toată acea supraîndatorare.

Niciodată să nu plătiți mai mult de 50% față de momentul inițial al semnării contractului. Este o pârghie pe care o aveți, un mecanism care vă apără de creșterea ratelor la bancă. Dacă v-a crescut cu mai mult de 50%, notificare de reechilibrare și banca este obligată s-o facă”, a spus Daniel Zamfir, potrivit DCNews.

Informații pentru cei interesați de un credit bancar sau nebancar

În cazul în care te interesează să accesezi un credit, probabil ai început deja să analizezi ofertele. Însă trebuie să știi diferența dintre un credit bancar și unul nebancar.

Acest lucru te va ajuta să decizi care este cea mai avantajoasă variantă pentru tine. Dacă până acum nu ai mai întâlnit noțiunea de credit nebancar, aici ai mai multe detalii despre cum funcționează.

Atunci când alegi varianta unui credit bancar, trebuie să mergi la bancă pentru a depune documentația, iar aici este vorba despre: act de identitate, cerere de creditare, dovada de venit, acte care să ateste aportul propriu (avans), actele de proprietate asupra bunurilor oferite ca și garanție pentru credit (în cazul celor ipotecare) sau alte documente după caz. În schimb, creditele nebancare pot fi accesate, de regulă, doar cu buletinul.

Suma maximă pe care o poți obține variază de la IFN la IFN. În general, sumele maxime sunt între 3000 și 10.000 de lei.

Dacă ai nevoie de sume mai mari, probabil va fi nevoie să apelezi la un credit bancar. În schimb, pentru sume mai mici de care ai nevoie rapid, este mai simplu să mergi pe varianta unui IFN.

În cazul creditelor nebancare, unele instituții oferă posibilitatea de rambursare anticipată, ceea ce reprezintă un avantaj major.

Dacă ai strâns deja suma pe care trebuie să o restitui, o poți înapoia atunci când dispui de ea, fără să mai fie nevoie să plătești rate lunare pe parcursul a mulți ani.

Având în vedere că IFN-urile îți pot vira banii chiar și în 24 de ore, în cazul unei urgențe, acest aspect va cântări cel mai mult atunci când încerci să alegi între un credit bancar și unul nebancar.

Citește și Previziuni sumbre pentru 2024. Economistul Adrian Negrescu: „Un context extrem de dificil”. Românii care vor fi cei mai afectați

Timpul este esențial în astfel de situații, însă băncile nu îți pot acorda împrumuturi atât de rapid din cauza procedurilor standard pe care le au pentru aprobarea creditelor.

Reține că, indiferent ce tip de credit ai alege, este important să mergi pe varianta unui împrumut doar atunci când chiar ai nevoie. De asemenea, sunt câteva aspecte la care trebuie să te gândești înainte.

Potrivit The Economic Times, nu trebuie să te îndatorezi cu sume mai mari decât știi că poți restitui și nici pe perioade foarte îndelungate.

Acest sfat te va ajuta și să eviți acumularea dobânzilor pe parcursul anilor. Cea mai bună decizie este să iei un credit fără rate fixe pentru a-l putea plăti cât mai rapid.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult