- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ministrul Agriculturii anunţă creşterea subvenţiei APIA pe hectar pentru fermele de animale la 460 de euro

21 Sep, 22:36 • Russo George
Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat miercuri că a identificat resursele financiare necesare pentru o nouă subvenție în zootehnie. Este vorba de un sprijin de 460 de euro/hectar pentru crescătorii de vaci de lapte care își realizează propriile furaje.
Ministrul Agriculturii anunţă creşterea subvenţiei APIA pe hectar pentru fermele de animale la 460 de euro

Sprijinul cuplat în zootehnie se va mări de anul viitor la un total de 460 euro/hectar cu o încărcătură de 3 vaci UVM pentru cine produce porumb siloz, a afirmat, miercuri, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, prezent la şedinţa Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Baloteşti.

”Îmi doresc să facem performanţă în zootehnie, dar o condiţie esenţială pentru a atinge acest obiectiv este să creştem efectivele de vaci de lapte în România. Veţi avea la îndemână programul Investalim creditele subvenţionate prin FGCR, iar MADR va veni cu forme de sprijin adaptate nevoilor sectorului, astfel încât să creştem efectivele de vaci de lapte. Prin Planul Naţional Strategic, de anul viitor, se va mări sprijinul cuplat în zootehnie la un total de 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci UVM (Unitate Vită Mare – unitatea de măsură pentru încărcătura de animale la hectar – n. r.) pentru cine produce porumb siloz.

Vă încurajez să aveţi discuţii cu toate asociaţiile, să ajungeţi la o abordare comună pentru acest sector, iar la nivel de MADR veţi avea tot sprijinul pentru fermierii din zootehnie”, a afirmat Barbu în cadrul întâlnirii, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Citeşte şi: România a depășit oficial borna de 1.000 de kilometri de drum de mare viteză, odată cu inaugurarea tronsonului Nușfalău – Suplacu de Barcău din Autostrada Transilvania

Florin Barbu a declarat miercuri că a şi identificat resursele financiare pentru a mări subvenţia.

„Am identificat cum pot să ajut fermierii care au vacă de lapte. Am găsit o soluție prin care, dacă produc siloz pentru vaca de lapte, pe un hectar cu încărcătură de trei animale, înainte aveau o subvenție de 200 de euro pe hectar. Cine face siloz și îmi arată că are vegetal cu zootehnic integrat și îmi arată încărcătura de trei vaci pe hectar mai primește în plus, prin plată directă, 260 de euro pe hectar. Asta înseamnă că ei vor beneficia de o subvenție de 460 de euro pe hectar.

Asta trebuie să facem: să integrăm vegetalul în zootehnie! Iar bani sunt, dar nu mai trebuie aruncați prin tot felul de eco-scheme, că avem fluturi care sunt pe pășuni, că dăm subvenții pe pășuni acolo unde nu există încărcătură de animal. Eu am făcut o economie de 100 de milioane de euro și am decis ca, de la anul, celor care au zootehnie și au încărcătură vegetal cu animale să le dau 260 de euro pe hectar în plus, subvenție”, a anunțat ministrul Barbu miercuri, într-o emisiune online pe DC News.

Citeşte şi: Tot mai mulți români vor să devină antreprenori. Interesul pentru cursuri de francizare a crescut cu 50% în ultimul an