- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Modificări la facturile Enel pentru toți consumatorii. Ce se întâmplă cu cele pentru luna decembrie

12 Jan, 15:48 • Claudia Simion
În contextul în care legislația se tot schimbă în ceea ce privește prețul energiei pentru consumatorii casnici, unii furnizori au ajuns să emită facturi doar pentru primele două săptămâni din decembrie.
Modificări la facturile Enel pentru toți consumatorii. Ce se întâmplă cu cele pentru luna decembrie

Enel trimite facturi de energie doar pentru prima jumătate a lunii decembrie. Furnizorul i-a anunțat pe clienți că facturile emise în această perioadă se raportează doar la consumul estimat pentru perioada 1-15 decembrie 2022. Factura pentru ianuarie va include și consumul din intervalul 16-31 decembrie.

Această modificare a venit în urma prevederii din legea energiei prin care românii care au mai multe locuri de consum aveau obligația să dea o declarație pe proprie răspundere în care să precizeze la ce loc de consum beneficiază de plafonare

Românii ar fi trebui să depună declarația la furnizor. Ministerul Energiei a prezentat acest proiect privind abrogarea declarației pe proprie răspundere încă din data de 20 decembrie. Ședința de guvern în care s-a decis eliminarea declarației a avut loc în 28 decembrie, iar unii furnizori nu au reușit să facă încă modificarea în sistemul lor informatic.

Citește și Enel a semnat cu grecii și pleacă oficial din România. Ce se va întâmpla cu facturile românilor, din 2023

ENEL, anunț pentru consumatori

”Ca urmare a acestor modificări, și noi, la rândul nostru, este necesar să modificăm sistemul informatic. De aceea, facturile emise zilele acestea includ consumul tău estimat din perioada 1-15 decembrie 2022, urmând ca, după finalizarea actualizării sistemului, următoarea factură să includă diferența de consum pe luna decembrie (16–31 decembrie 2022, când se aplică alte prevederi față de prima jumătate a lunii) și consumul aferent lunii ianuarie 2023. Plafonarea se va aplica pe fiecare lună în parte, nu se cumulează consumurile, așadar nu trebuie să îți faci griji că vei plăti mai mult decât ți-ai planificat!”, a anunțat Enel România.

Citește și Care mai este bursa șpăgilor la Metrorex: în jur de 7000 de euro pentru mecanicii de tren. DIICOT a descins la examenele trucate și a ridicat 30 de candidați

Prin urmare, consumul pe 1-15 decembrie 2022 se plătește pe baza OUG 27/2022 (care prevedea că plafonarea se va raporta la consumul lunar mediu din 2021), luând în calcul consumul estimat prin convenția de consum agreată de client, iar perioada 16-31 decembrie 2022 va fi facturată pe baza legii 357/2022, conform căreia se facturează consumul realizat în luna respectivă.

 

Tags: