- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

„Nomazii digitali” vor fi scutiţi de impozit 183 de zile pe an. Iohannis a promulgat legea

29 Mar, 14:52 • Dobran Viorel
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, o lege de modificare a Codului Fiscal în sensul clarificării regimului fiscal pe care îl au "nomazii digitali" din 2023.
Nomazii digitali vor fi scutiţi de impozit 183 de zile pe an. Iohannis a promulgat legea

Legea încurajează desfăşurarea în România a activităţilor specifice desfăşurate de nomazii digitali, prin stabilirea regimului fiscal aplicabil, respectiv scutirea de la plata impozitului pe venit, a contribuţiilor de asigurări sociale, precum și a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate pentru 183 de zile din timpul unui an calendaristic.

„Dacă în România am reuşi să atragem doar 2.000 de nomazi digitali, care să cheltuiască, în medie, 2.000 de euro în ţară, într-un an am ajunge să avem aproape 50.000.000 de euro aduşi în economia naţională. Croaţia, care a implementat viza de nomazi digitali în 2020, reuşeşte să atragă lunar 10.000 de nomazi digitali”, au spus parlamentarii, la dezbaterea proiectului.

Cum se impozitează vânzările de terenuri agricole. Actul normativ emis de ANAF a fost publicat în Monitorul Oficial

Legea  promulgată de Iohannis prevede că nomazii digitali nu vor fi dublu impozitați: ei vor putea sta în România până la șase luni, într-o perioadă de 12 luni consecutive, fără să fie obligați să plătească impozit pe venit sau contribuții sociale şi abia după 183 de zile sunt obligați să depună un chestionar pentru stabilirea reședinței fiscale în România, urmând să plătească taxe și impozite ca oricare alt român.

Ce sunt nomazii digitali

Nomadul digital este definit prin lege drept `străinul care este angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României și care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor sau care deține o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor și poate desfășura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor”.

Fără taxe și contribuții pe salarii pentru nomazii digitali. Jobul care îți oferă libertate și te scutește de la plata impozitelor

"Nomazii digitali" vor fi scutiţi de impozit 183 de zile pe an.

Nomazii digitali reprezintă o persoană care își câștigă venitul lucrând online, fie pentru anumite companii, fie ca freelancer, de oriunde din lume. Principalul avantaj al vizei de nomad digital este perioada pe care deținătorul o poate petrece într-o țară – 12 luni, față de majoritatea vizelor care au valabilitate doar trei luni.

Potrivit Digital Nomad Index, România se află pe locul 3 în rândul țărilor cele mai atractive pentru nomazii digitali – are o viteză crescute a conexiunii la internet și chirii mici, de aproximativ 325 de euro pentru o garsonieră.

îşi propune încurajarea desfăşurării în România a activităţilor specifice desfăşurate de nomazii digitali, prin stabilirea regimului fiscal aplicabil, respectiv scutirea de la plata impozitului pe venit, a contribuţiilor de asigurări sociale, precum şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate.

„Prin această lege ne dorim să atragem cât mai multe resurse financiare în ţară şi să ţinem, totodată, pasul cu schimbările din piaţa muncii: vedem cu toţii cum impactul tehnologic, telemunca, dar şi posibilitatea facilă de a călători reprezintă realităţi ale lumii de astăzi. Statele din întreaga lume sunt într-o directă competiţie. România se bucură de un potenţial turistic extraordinar şi trebuie să devină o destinaţie cerută şi apreciată de nomazii digitali. Pentru asta, însă, trebuie să oferim un regim clar fiscal nomazilor digitali care ar dori să aleagă România drept ţară de destinaţie. Cu acest gând am iniţiat proiect de faţă, alături de deputata Gabriela Horga, proiect care, iată, astăzi devine realitate”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu, potrivit comunicatului de presă al partidului.

Concret, nomazii digitali vor putea alege România ca ţară de destinaţie fără să aibă grija dublei impuneri a taxelor pentru veniturile realizate în afara României. Ei vor fi scutiţi de la plata impozitului pe venit, a contribuţiilor de asigurări sociale, precum şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate.

Legea încurajează desfăşurarea în România a activităţilor specifice desfăşurate de nomazii digitali

Un număr cât mai mare de nomazi digitali în România înseamnă şi mai multe resurse financiare aduse în economia ţării. Dacă, de exemplu, România ar atrage anual doar 2.000 de nomazi digitali, care ar cheltui în medie 2.000 de euro pe lună, la finalul unui an vor fi atraşi aproximativ 50 de milioane de euro în economia naţională, mai indică sursa citată.

Nomazii digitali cunoscuţi ai României: Lucian Avadani a vizitat peste 70 de țări

Lucian locuiește în El Salvador. Originar din Botoșani, lucrează în marketingului online și este nomad digital încă din 2011. În liceu participa la programe de schimb de experiență și de Work & Travel. În 2011, și-a găsit un job la distanță și a început să lucreze din diferite țări.

La început, s-a dus mai aproape de casă, în Europa, că așa se simțea mai confortabil. După aproape un an a plecat în Asia, unde a făcut turul continentului timp de 6 luni. „De atunci, iernile le petrec în zonele tropicale, lucrând remote de acolo” explică acesta. Viza pentru nomazi digitali în România a fost introdusă în ianuarie 2022, după ce Parlamentul a adoptat un proiect iniţiat tot de Diana Buzoianu. Proiectul de lege a fost adoptat, decizional, de către Camera Deputaţilor şi astfel legea merge la promulgare.

Lucian estimează că, de când a devenit nomad digital, a ajuns să viziteze aproximativ 70 de țări. Stilul de viață din India l-a impresionat profund. „M-a determinat chiar să merg spre vegetarianism” povestește acesta.

Printre experiențele de care își amintește ca nomad digital, se numără pierderea unui feribot, care avea întârziere de 3 ore, din Maroc către Spania, și rămânând aparent blocat în port în miezul nopții, fără nicio idee cum avea să ajungă la destinație, doar pentru a fi ajutat de un DJ din Marrakech, care lucra ca șofer de taxi, sau vizitele în casele localnicilor din Tanzania și din Cambodgia, unde i s-a reamintit că „de multe ori fericirea stă în lucrurile mici și în comunitate”.

Prin călătoriile sale, Lucian a reușit să evite și multe din restricțiile care au venit odată cu începutul pandemiei.

„Am fost în Thailanda în prima fază a pandemiei, după care m-am întors în țară, în vara lui 2020, am stat câteva luni și după m-am mutat în Republica Dominicană și am lucrat de acolo”, scrie europalibera.org.

„E destul de ușor să devii nomad digital dacă îți găsești un job remote. Adică dacă tu lucrezi și nu trebuie să te duci la birou, deja 50% din treaba asta e îndeplinită” explică Lucian.

A doua parte are de a face cu obișnuința de a lucra din locuri noi, chiar inedite uneori.

„Lumea uneori crede că ești în vacanță, pentru că mai pui câte o poză din diverse locuri și pare că nu lucrezi, dar de fapt tu ai un fel de rutină pe care o aduci de acasă”.

Celor care nu sunt obișnuiți să călătorească, dar totuși și-ar dori să încerce acest stil de viață, Lucian le recomandă să ia experiența pas cu pas și să călătorească în primul rând prin țară, sau în locuri mai familiare.

Din dorința de a-și împărtăși experiența cumulată de a lungul a mai mult de 20 de ani de călătorii, Lucian, împreună cu colegul său Paul, au creat inclusiv o comunitate dedicată celor care doresc să încerce stilul de viață al nomazilor digitali.

„În Exotic Tribe, am comprimat tot ce înseamnă experiențele noastre de până acum, de la cum să găsești cazări, cum să călătorești mai accesibil, cum să închiriezi apartamente, sau chiar și cum să întâlnești oameni”.

"Nomazii digitali" vor fi scutiţi de impozit
„Nomazii digitali” vor fi scutiţi de impozit

„Nu e costisitor, în general e de multe ori mai ieftin să locuiești în Bali decât în București. Ideea e să rămâi mai mult timp și să trăiești ca un localnic, nu ca un turist. Turiștii vin o săptămână, două, stau la hotel, plătesc multe excursii și pe urmă se întorc acasă și ajung să cheltuie câteva mii de euro, iar pe urmă ai senzația că îți trebuie câteva mii de euro ca să te poți muta în Bali, în Thailanda, sau chiar și în Columbia” explică Lucian.

Nomazii digitali cunoscuţi ai României:  Anca Muraru a luat experiența pas cu pas

Anca lucrează ca jurnalist, în București. Despre nomazii digitali a aflat întâmplător prin 2013 când încă lucra în marketing, povestește aceasta.

„Voiam să plec din țară, voiam să mă plimb, să merg și prin alte locuri unde să petrec mai mult timp și să lucrez”.

S-a mutat prima dată în Berlin. Deși locul îi plăcea foarte mult, și-a dat seama că nu este exact ce căuta. „Am simțit că tot într-un birou stau și atunci m-am hotărât să devin freelancer, m-am întors în țară și am încercat să găsesc variante care să îmi fie pe plac”.

Odată ajunsă acasă, Anca a aflat întâmplător despre stilul de viață al nomazilor digitali. A cunoscut câteva persoane care mai călătoriseră în acest fel, a citit cărți și a participat la evenimente despre subiect, iar într-un final a decis să încerce și ea acest stil de viață.

„Am luat-o pas cu pas. Din punctul ăsta de vedere, eu nu sunt genul de nomad care și-a luat tot bagajul în spate, cum am mai întâlnit de a lungul timpului, și a plecat să se plimbe ani de zile”.

Una dintre dificultățiile vieții de nomad digital, explică Anca, este singurătatea, astfel ea căuta în general să călătorească în locații unde mai erau și alți nomazi și petrecea în general câte două luni în fiecare locație, deoarce „asta era o perioadă în care să simt că văd ceva nou și înțeleg un pic din cultură”.

Un aspect important pentru a putea menține un astfel de stil de viață este și găsirea echilibrului între serviciu și călătorit.

„Dacă ești un pic workaholic, tinzi să pierzi din frumusețea locului, să cunoști localnicii, să nu te bucuri foarte mult de locul respectiv. În același timp dacă ești genul care procrastinează, te poți lovi de probleme de genul ăsta în care nu prea poți să te concentrezi asupra serviciului”.

Anca consideră România o destinație foarte bună pentru nomazii digitali, atât datorită culturii și geografiei țării, cât și datorită vitezei de internet și costului vieții. În prezent ea conduce un site numit Digital Nomads Romania unde încearcă să-i ajute pe străinii care doresc să lucreze o perioadă de la noi din țară.

Printre țările care oferă astfel de programe se numără și Germania, Italia, Spania, Ungaria, Croația, dar și locații în afara Uniunii Europene precum Costa Rica, Bermuda, Mexic, Bali, sau Insulele Cayman.

Brazilia a introdus recent o viză similară, permițând șederea străinilor în țară timp de un an, cu posibilitatea reînnoiri acesteia pentru o perioadă de timp egală.

„Salariile nomazilor digitali provin din surse externe, iar resursele aduse de către acești imigranți pot stimula economia națională. Acesta este un pas important pentru Brazilia în promovarea unuia dintre cele mai moderne modele de lucru din lume”, a declarat un oficial al Consiliul Național pentru Imigrări brazilian.

Beneficiile economice care pot rezulta din atragerea nomazilor digitali sunt evidente. Porivit The Economist, în Madeira, un oraș din Portugalia, oficialii guvernamentali estimează că un nomad digital cheltuie, în medie, 1.800 de euro pe lună.