- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Noul „super ciclu economic”, bazat pe inteligenţa artificială şi pe reducerea amprentei de carbon

10 Jan, 23:10 • Russo George
Economia mondială se află în pragul unei noi ere, marcată de un super ciclu economic care promite să redefinească peisajul financiar global. Acest nou ciclu este propulsat de două forţe dominante: avansarea rapidă a inteligenţei artificiale (AI) şi eforturile continue de decarbonizare.
Noul super ciclu economic, bazat pe inteligenţa artificială şi pe reducerea amprentei de carbon

Super ciclurile, definite ca perioade extinse de creştere economică, au jucat un rol crucial în modelarea economiei mondiale de-a lungul istoriei. Acest nou super ciclu este diferit de predecesorii săi, întrucât este alimentat de o combinaţie unică de tehnologie avansată şi schimbări fundamentale în structura energetică. Această combinaţie are potenţialul de a accelera creşterea economică la nivel global, creând noi pieţe şi stimulând inovaţii revoluţionare.

”Ne îndreptăm în mod clar spre un super ciclu diferit”, a spus Peter Oppenheimer, şeful cercetării macro în Europa la Goldman Sachs, luni, pentru emisiunea ”Squawk Box Europe” de la CNBC, potrivit News.ro.

Cel mai recent super ciclu semnificativ pe care l-a experimentat economia mondială a debutat la începutul anilor 1980, a spus Oppenheimer, discutând conţinutul din noua sa carte ”Any Happy Returns”.

Acesta a fost caracterizat de ratele dobânzilor şi de un vârf al inflaţiei, înainte de o perioadă lungă de decenii de scădere a costurilor de capital, a inflaţiei şi a dobânzilor, precum şi a politicilor economice precum dereglementarea şi privatizarea, a explicat el.

Între timp, riscurile geopolitice s-au atenuat şi globalizarea a devenit mai puternică, a remarcat Oppenheimer. Dar nu toţi aceşti factori sunt acum pregătiţi să continue aşa cum au fost, a adăugat el.

”Nu este probabil să vedem ca ratele dobânzilor să scadă la fel de agresiv în următorul deceniu sau cam aşa ceva, vedem o oarecare retragere din globalizare şi, desigur, vedem şi tensiuni geopolitice crescute” , a explicat el.

Războiul Rusia-Ucraina, tensiunile dintre SUA şi China legate în mare parte de comerţ şi conflictul Israel-Hamas, care stârneşte îngrijorări în Orientul Mijlociu larg, sunt doar câteva teme geopolitice de care pieţele s-au îngrijorat în ultimele luni şi ani.

Citeşte şi: Economia românească a înregistrat în 2023 un avans de 1,8%. Banca Mondială a avertizat că în 2024 economia mondială va încetini pentru al treilea an consecutiv

În timp ce evoluţiile economice actuale ar trebui, teoretic, să conducă la încetinirea ritmului rentabilităţii financiare, există şi forţe care ar putea avea un impact pozitiv, şi anume inteligenţa artificială şi decarbonizarea, a spus Oppenheimer.

AI este încă în stadiile incipiente, a explicat el, însă, deoarece este folosită din ce în ce mai mult ca bază pentru noi produse şi servicii, ar putea duce la ”un efect pozitiv” pentru stocuri, a spus el.

Subiectul fierbinte al inteligenţei artificiale şi al productivităţii, care a mers adesea mână în mână cu dezbaterile şi preocupările legate de înlocuirea sau schimbarea locurilor de muncă umane, va avea probabil un impact asupra economiei.

Asemănarea cu un alt super ciclu economic

”Al doilea lucru este că nu am văzut încă şi cred că suntem relativ încrezători că vom vedea o îmbunătăţire a productivităţii pe fondul aplicaţiilor AI, care ar putea fi pozitivă pentru creştere şi desigur pentru marje”, a spus Oppenheimer.

În ciuda faptului că AI şi decarbonizarea sunt ambele concepte relativ noi, există paralele istorice, a explicat Oppenheimer.

Una dintre perioadele istorice care iese în evidenţă este începutul anilor 1970 şi începutul anilor 1980, despre care el a spus că ”nu sunt atât de diferite” de evoluţiile actuale.

Accelerarea inflaţiei şi a ratelor dobânzilor au fost probabil probleme mai structurale decât în prezent, a spus el, cu toate acestea, factori precum tensiunile geopolitice în creştere, creşterea taxelor şi reglementarea îmbunătăţită par similari.

”Ca urmare a acestui şoc dublu extraordinar pe care probabil îl vom vedea, şoc pozitiv al inovaţiei tehnologice într-un ritm foarte rapid, împreună cu restructurarea economiilor pentru a trece spre decarbonizare, cred că este o perioadă care seamănă mai mult cu ceea ce am văzut în sfârşitul secolului al XIX-lea”, a spus el.

Modernizarea şi industrializarea alimentate de infrastructură şi dezvoltări tehnologice, alături de creşteri semnificative ale productivităţii, marchează această perioadă istorică.

În mod crucial, aceste paralele istorice pot oferi lecţii pentru viitor, a subliniat Oppenheimer.

Citeşte şi: O firma românească a bătut palma cu Zabka, gigantul polonez care valorează 3,4 miliarde de euro. La cât se ridică tranzacția