- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Orașul cu cele mai mici chirii din România, raportat la salariul mediu lunar. Preţuri mai mari cu 14% în 2024

28 Mar, 12:04 • Dobran Viorel
Românii sunt din ce în ce mai interesați de locuințele luate cu chirie, chiar dacă proprietarii au mărit simțitor prețurile la chirii din acest an. Bucureştiul, Clujul şi Braşovul au chirii mari, iar Timişoara se află la polul opus.
Orașul cu cele mai mici chirii din România, raportat la salariul mediu lunar. Preţuri mai mari cu 14% în 2024

Chirii 2024. Piaţa închirierilor de locuinţe se menţine puternică la nivel national, iar majorări ale preţurilor au fost vizibile luna trecută, în principal, în cazul apartamentelor cu 2 şi 3 camere din marile oraşe, potrivit datelor analizate de Imobiliare.ro. Bucureştiul a început, încă din luna septembrie, să rivalizeze la capitolul preţuri cu oraşul Cluj-Napoca, cunoscut până nu de mult ca fiind cel mai costisitor pentru chiriaşi.

Astfel, Bucureştiul îşi consolidează poziţia de cel mai scump oraş pe segmentul apartamentelor mari unde chiria medie a ajuns la 675 euro. La rândul său, Constanţa conduce în clasamentul celor mai semnificative majorări ale chiriilor într-un an, astfel încât scumpirile de pe piaţa locală a închirierilor ajung, în unele cazuri, să depăşească în ritm anual 22%. Timişoara este cel mai accesibil oraş pentru chiriaşi.

Românii sunt din ce în ce mai interesați de locuințele luate cu chirie, chiar dacă proprietarii au mărit simțitor prețurile. Care este zona din România cu cea mai mică chirie pentru un apartament cu două camere, raportată la salariu mediu lunar!

Proprietarii au mărit semnificativ chiriile în ultimele luni, însă și veniturile românilor înregistrează o creștere la nivel național cu până la 14% mai mult în comparație cu anul trecut.

Cele mai scumpe chirii din România, raportate la salariul mediu lunar

În ceea ce privește chiriile, Brașovul se clasează pe locurile fruntașe în topul celor mai scumpe, cetățenii fiind nevoiți să scoată din buzunar mai bine de o jumătate din salariu pentru plata chiriei. Pe de altă parte, la polul opus se află Timișoara, pentru care cetățenii scot din buzunar circa o treime din salariu.

Au scăzut prețurile chiriilor. Cum au evoluat prețurile în țară

„În vreme ce chiriașii din Brașov dau mai bine de jumătate dintr-un salariu pe chirie, costul de închiriere în Timișoara reprezintă aproximativ o treime din salariul mediu net, arătând discrepanțe mari de la un oraș la altul. Timișoara rămâne astfel cel mai accesibil și atractiv mare oraș din perspectiva venituri versus chirie. Pe de altă parte, deși chiriile continuă să crească, observăm totuși o încetinire a ritmului, ca urmare a creșterii interesului pentru achiziția de locuințe”

a declarat Daniel Crainic, director de marketing în cadrul unui site de imobiliare, care a realizat o analiză pentru a vedea câți bani din venitul lunar plătesc românii pe chirie.

Chirii mari în Bucureşti şi Cluj-Napoca

La polul opus, Bucureştiul a început, încă din luna septembrie, să rivalizeze la capitolul chirii cu oraşul Cluj-Napoca, cunoscut până nu de mult ca fiind cel mai costisitor pentru chiriaşi. În octombrie, Capitala şi-a asumat poziţia de lider pe segmentul apartamentelor cu 3 camere. Cluj-Napoca conduce în topul chiriilor pentru garsoniere, iar în cazul apartamentelor cu 2 camere cele două mari oraşe se menţin la egalitate.

Orașul cu cele mai mici chirii din România nu este Braşovul, ci Timişoara

Primarul din Braşov reclamă că firma care administrează sute de imobile ale oraşului le oferă, de zeci de ani, pentru chirii simbolice ”clientelei politice”

Primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, afirma recent că societatea comercială RIAL SRL, care aparţine municipiului şi care administrează fondul imobiliar aflat în proprietatea oraşului, percepe chirii de mai puţin de 250 de lei lunar pentru sute de spaţii, multe dintre acestea fiind închiriate către ceea ce edilul numeşte ”clientela politică”. Primarul anunţă că, de la începutul mandatului său, a cerut preluarea patrimoniului municipiului la Primărie, pentru a putea aloca sumele necesare reparării unor imobile, însă reprezentanţii PNL din Consiliul Local Braşov se opun. În acest context, Coliban îi invită pe cetăţeni la dezbaterile din Consiliul Local, pentru a auzi care sunt argumentele pro şi contra preluării patrimoniului imobiliar de către autoritatea locală.

Într-un mesaj postat, pe Facebook, Allen Coliban face referire la activitatea RIAL Braşov, societate comercială cu răspundere limitată care are ca obiect de activitate administrarea, vânzarea, repararea şi întreţinerea fondului imobiliar aflat în proprietatea municipiului Braşov. Edilul vorbeşte despre ”prăduiala la care a fost supus patrimoniul imobiliar al oraşului în ultimii 20 de ani”.

”Din 2019, de când a apărut noul Cod Administrativ, RIAL mai poate păstra doar 50% din chiriile pe care le încasează. La ora actuală, spaţii locative în administrarea RIAL sunt în jur de 1100, cu o medie a chiriilor de sub 500 de lei pe lună. Peste 900 de spaţii sunt închiriate cu sub 250 de lei pe lună. La finalul lui 2020 am devenit primar al braşovenilor.  În 2021, RIAL a făcut o reevaluare a imobilelor şi a propus o creştere a chiriilor, aprobată prin HCL. HCL-ul a fost atacat de Secretarul General al Prefecturii, chiriaşă RIAL (!)”, scrie edilul în mesajul de pe reţeaua de socializare.

Piața chiriilor fierbe – 19.000 de chiriași și-au căutat deja un apartament în 2024. Harta celor mai ieftine orașe

Coliban explica faptul că, în contextul în care firma care administrează imobilele practică chirii foarte mici, din care poate păstra, potrivit legii, doar jumătate, restul mergând către Primărie, respectivele spaţii nu sunt reparate din lipsă de fonduri.

”Din 250 de lei pe lună încasaţi de RIAL pentru o chirie, 50% (minimul legal) se duc la Primărie. RIAL este o societate comercială, nu lucrează pe subvenţie, iar din cei 125 de lei este imposibil să acopere şi cheltuielile cu administrarea acestor imobile, şi cu reparaţiile necesare. În ultimii 2 ani am propus în repetate rânduri Consiliului Local să recuperăm patrimoniul, în totalitate, în administrarea Municipiului. În felul acesta am putea aloca direct banii necesari reparaţiilor.

PNL blochează acest demers şi vor să îngroape RIAL. De ce? În primul rând pentru a ascunde prăduiala din ultimii 20 de ani, când mai bine de 2000 de imobile au fost înstrăinate pe 2 lei, multe dintre ele către clientela politică. Inclusiv acum, în multe dintre cele 900 de imobile cu chirii de sub 250 de lei pe lună, stau politicieni sau rubedenii de-ale lor (!) Singurul mod de a salva aceste imobile este prin preluarea lor la Primărie”, adauga edilul.