- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente: ”România se confruntă cu una dintre cele mai grave situații din UE în ce privește producția de medicamente”

04 Apr, 22:27 • Russo George
Producătorii de medicamente români atrag atenția asupra situației grave din industrie. Asociația Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a declarat marți că țara noastră se confruntă cu o situație gravă în ceea ce privește producția de medicamente, după ce 15 situri de producție de substanțe active au fost închise fără nicio evaluare a impactului.
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente: ”România se confruntă cu una dintre cele mai grave situații din UE în ce privește producția de medicamente”

“PRIMER atenţia asupra situaţiei critice din prezent în ceea ce priveşte producţia locală de medicamente, ca urmare a închiderii fară remuşcări a 15 situri de fabricaţie de substanţe active utilizate în industria farmaceutică, ceea ce situează Romania într-o poziţie vulnerabilă privind disponibilitatea medicamentelor”, se arată într-un comunicat al PRIMER.

Sursa citată menţionează că, în trecut, România a fost unul dintre cei mai mari producători de substanţe active din Europa, cu peste 15 situri de producţie aflate în Bucureşti, Piteşti, Ploieşti, Rm. Vălcea, Oneşti, Codlea, Târnăveni, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Baia Mare, Iaşi.

Până în anul 1995 ţara noastră producea nu doar substanţe chimice, materii prime şi materiale pentru industria farmaceutică, ci şi ingredientele active necesare producerii medicamentelor.

“Acestea erau exportate în peste 50 de ţări, fapt ce contribuia, totodată, semnificativ la economia României. Aceste fabrici au fost închise total sau parţial sub pretextul condiţionărilor de mediu sau al standardelor de calitate, astfel încât, astăzi, într-o perioadă de criza a disponibilităţii medicamentelor, toate substanţele chimice utilizate în fabricile de medicamente din ţara trebuie importate, acest lucru contribuind la  sincopele de aprovizionare cu medicamente pe care le reclamă pacienţii români”, a explicat Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

Citește și: Retragerea timpurie – Investiţiile la bursă, cheia succesului în obţinerea independenţei financiare

PRIMER susţine că România nu mai produce nici măcar cutii, folie de aluminiu şi recipiente de sticlă sau plastic utilizate în producţia de medicamente.

“Orice problemă semnalată la producătorii din China sau India de materii prime şi materiale de ambalat, cum ar fi scumpirile şi creşterea termenului de livrare al acestora, se repercută în disponibilitatea şi accesibilitatea tratamentelor necesare pacienţilor romani. Un exemplu concret este creşterea preţului la materia primă la paracetamol de 8 ori şi la carbamazepina de 22 ori. Ministerul Sănătăţii şi Ministrul Economiei din România au anunţat, pentru prima oară,  planuri de sprijinire a producţiei locale de medicamente, o iniţiativă care vine după 10 ani de avertizări cu privire la neajunsurile sistemului de aprovizionare cu medicamente din ţară. Cu toate acestea, exista încă multe obstacole în calea realizării unor rezultate concrete. Daca România doreşte să relanseze producţia de materii prime din sectorul farmaceutic este necesar un schimb de experienţă cu marii producătorii de resort din India”, a mai transmis PRIMER.

Directorul executiv PRIMER, dr. Dragoş Damian, a afirmat că India fabrică 40% din necesarul mondial de substanţe chimice.

“Potrivit informaţiilor, India fabrică 40 % din necesarul mondial de substanţe chimice utilizate în industria farmaceutică, estimând până în 2026 o cifra de afaceri de peste 15 miliarde de euro din producţia acestor substanţe chimice. Mai important, producătorii din India deţin knowhow în brevete, formule, reţete, standarde de fabricaţie şi de mediu a ingredientelor active medicinale, ceea ce este crucial, având în vedere reglementările extrem de stricte ale producţiei de medicamente”,  a mai completat dr. Dragoş Damian.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România consideră că o colaborare cu marii producători din India ar putea reprezenta o soluţie viabilă pentru reactivarea acestui sector important al economiei româneşti.

“Sunt de menţionat două aspecte mai importante decât orice declaraţii politice: industria farmaceutică contribuie la 12% din deficitul de balanţă comercială din 2023, care a ajuns la un nivel record de 35 miliarde de Euro. De asemenea, 30% din deficit provine din industria chimică, acesta industrie ajungând să fie practic inexistentă în România, ceea ce face ca ţara noastră să fie profund vulnerabilă din această perspectivă.

Prin urmare, colaborarea cu marii producători din India ar putea reprezenta o soluţie viabilă pentru reactivarea acestui sector important al economiei româneşti în vederea dezvoltării unei producţii locale de medicamente puternice şi sustenabile, care să asigure un acces facil şi constant la medicamente şi tratamente esenţiale pentru toate categoriile de pacienţi din România”, a mai precizat sursa citată.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din ţară.

Citește și: Decizie fără precedent: cheltuielile bugetare sunt reduse cu 20 de miliarde de lei. Se vor lua măsuri pentru creșterea colectării taxelor, după ce ANAF nu a contribuit suficient la buget