- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Pensii și salarii 2023. Cu cât vor crește veniturile românilor, peste doar câteva luni

03 Oct, 12:07 • Bumbeneci Diana
Guvernul a promis că va majora pensiile și salariile românilor, în 2023,. Iată ce venituri vor avea angajații și pensionarii, peste câteva luni.
Pensii și salarii 2023. Cu cât vor crește veniturile românilor, peste doar câteva luni

Pensii și salarii 2023. Guvernul majorează pensiile și salariile, așa cum a promis, anul următor. Pensiile vor crește cu maximum 11%, iar salariul minim va ajunge la 3000 de lei în cel mai bun scenariu.

În 2023, pensiile și salariile românilor vor crește

Având în vedere situația actuală din România, oamenii au mare nevoie de sprijin financiar pentru a ieși din impas, motiv pentru care au început să își ceară tot mai mult drepturile de la angajatori. Din acest motiv, începând cu data de 1 ianuarie 2023, veniturile pensionarilor se vor majora cu 11%, iar salariul minim va ajunge la 3000 de lei, aceasta ar fi varianta aleasă de guvernanți.

Citește și: Pensionarii vor plăti bani la stat, pentru asigurările sociale de sănătate. Cum se calculează CASS și câți bani vor plăti românii

Cât despre procentul cu care pensiile vor crește de la 1 ianuarie, premierul Nicolae Ciucă a declarat, zilele trecute, că în momentul de față sunt luate în calcul mai multe ipoteze. „Acum, în momentul de față, avem ipoteze, sunt ipoteze de la 10% la 15%, la 11%”, a declarat premierul.

Tocmai aici apare partea care nu trebuie să se transmită către oameni pentru a le crea așteptări, pentru că și așa sunt destul de necăjiți și așa au problemele pe care le știm cu toții.

Îmi doresc foarte mult, ca prim ministru, și nu cred că există cineva care să nu-și dorească să poată să acopere această rată a inflației prin asigurarea de venituri suplimentare pensionarilor, tuturor celor care au viață activă și lucrează într-un domeniu sau altul, cetățenilor vulnerabili. Acum, în momentul de față, avem ipoteze, sunt ipoteze de la 10% la 15%, la 11%”,  a declarat premierul într-un interviu difuzat televizat.

Și salariile vor ajunge la 3000 de lei. Conform surselor citate, salariul minim urmează să fie majorat la 3000 de lei. În legătură cu această majorare a salariului minim pe economie a vorbit și ministrul Muncii, Marius Budăi care a anunțat zilele trecute că au pornit discuțiile în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii, propunerea PSD pentru salariul minim fiind de 3.000 de lei.

Pensii și salarii 2023. Cu cât vor crește veniturile românilor, peste doar câteva luni
Pensii și salarii 2023. Cu cât vor crește veniturile românilor, peste doar câteva luni

Propunerea Partidului Social Democrat pentru măsurile din această iarnă și din 2023, pe lângă creșterea pensiilor, este de 3.000 de lei și cu cei 200 de lei scăzuți din taxare, adică sub 2.800 taxați și 200, nu. Este clar un impact pozitiv, și asupra angajaților și chiar asupra angajatorilor, pentru că(…) se plâng de lipsa forței de muncă. Nu putem să… nu putem, efectiv nu se poate, nu se poate trăi cu salariu minim în România”, a mai afirmat ministrul.

Teoretic, mult nu ar mai fi Când cresc pensiile în România?   La această întrebare a oferit răspuns ministrul Muncii, Marius Budăi care a declarat că de la 1 ianuarie 2023 pensiile vor fi majorate. Ce nu a hotărât încă Guvernul este procentul cu care vor fi majorate pensiile românilor. În momentul de față, se vehiculează mai multe ipoteze referitoare la această mărire a pensiilor.

„Vă spun foarte clar, că de la 1 ianuarie 2023. În termenul cel mai scurt se va decide (cu ce procent vor fi majorate pensiile- n.red.) și vom face anunțul. PSD a cerut minimum 10%, cu aplicabilitate imediată. Noi vrem să discutăm transparent, pe bază de cifre, am venit cu cifrele în coaliție, după propunerea pe care am făcut-o în numele PSD, m-am bucurat că la unul dintre evenimentele de la Curtea de Conturi, președintele Marcel Ciolacu și premierul a spus că pensiile trebuie să crească. Decizia de la 1 ianuarie e luată. În discuțiile interne din partid s-a spus că e impetuos necesar  (ca procentul de majorare să fie comunicat- n.red.)  chiar înainte de a avea construcția bugetului de stat pe care o vom trimite în Parlamenent la dezbatere și așa cred că va fi”, a declarat ministrul Marius Budăi, pentru  România TV.

Mai poți citi: Românii pot investi din nou în titluri de Tezaur. Dobânda stabilită este de până la 8,10% pe an

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult