- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Preț carburanți 23 februarie. Petrom a scumpit benzina înainte de weekend

23 Feb, 08:57 • Andrei Alina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a scumpit din nou benzina, la două zile de la precedenta majorare de preț.
Preț carburanți 23 februarie. Petrom a scumpit benzina înainte de weekend

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București afișa vineri, 23  februarie 2024, un preț de 7,11 lei/litru pentru benzina standard. Petrom a menținut însă prețul motorinei standard la 7,54 lei/litrul.

Petrom a scumpit benzina înainte de weekend

Conform analizei Economica.net, Petrom a scumpit vineri benzina cu patru bani pe litru. Precedenta majorare de preț a avut loc în urmă cu două zile, când ambii carburanți s-au scumpit, ușor de data aceasta, cu doar doi bani pe litru.

Citește și: Un nou ajutor de la stat pentru acești români. Guvernul compensează creşterea accizei la motorină pentru 4.000 de transportatori

Aceasta este a unsprezecea scumpire consecutivă a carburanților din ultima vreme, exceptând o ieftinire nesemnificativă, de un ban pe litru.

Scumpirile au început să fie operate de la la jumătatea lunii ianuarie, după ce, în prima jumătate a lunii, compania scăzuse prețurile cu 12 bani pe litru asta după ce  la 1 ianuarie 2024, prețurile au crescut cu 29 de bani pe litru la benzină și cu 26 de bani pe litru la motorină, exact cu cât a crescut acciza.

Carburanții se vor mai scumpi încă o dată, la jumătatea anului, pentru că, în acest an, acciza la carburanți crește în două etape, la 1 ianuarie și la 1 iulie. Scumpirea de la 1 iulie, cauzată exclusiv de creșterea accizei (incluzând și TVA aferentă), va fi de 43 de bani pe litrul de benzină și de circa 40 de bani pe litrul de motorină.

Creșterile de preț au survenit ca urmare a creșterilor cotațiilor petroliere, alimentate de scumpirea petrolului (peste 83 de dolari barilul sortimentulu Brent, de referință pentru Europa) dar și de alți factori, cum ar fi conflictul din Marea Roșie care a dus la costuri mai mari cu transportul, revizii la rafinării, însoțite și de o ușoară depreciere a leului față de dolarul american.