- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Previziunile Comisiei Europene privind economia României în 2024: inflaţia va scădea în continuare, dar preţurile vor mai creşte

08 Jan, 19:22 • Russo George
Deficitul bugetar pe 2024 a fost stabilit prin legea bugetului la 5% din PIB, deşi ar fi trebuit să fie la sub 3% din PIB, la final de an, în urma înţelegilor din trecut cu Comisia Europeană, care pare dispusă să închidă ochii în această privinţă. Inflaţia va scădea în continuare, dar nu şi preţurile.
Previziunile Comisiei Europene privind economia României în 2024: inflaţia va scădea în continuare, dar preţurile vor mai creşte

Inflaţia în România va rămâne în continuare la un nivel mai ridicat decât în restul ţărilor membre ale Uniunii Europene, cu o medie anuală de 2%, dar, pe de altă parte, creşterea economică a ţării noastre va depăşi media UE.

În timp ce UE va avea o creștere economică de aproximativ 1,3%, pentru România se așteaptă la o creștere a Produsului Intern Brut de 3,1%.

De asemenea, pentru 2024, Comisia Europeană previzionează o scădere a ratei șomajului. Șomajul ar urma să se situeze în România la un nivel inferior mediei țărilor din Uniunea Europeană.

Datoria publică a României urmează să crească, însă se va situa la un nivel semnificativ mai mic decât media Uniunii Europene.

Astfel, datoria României ar urma să ajungă la 49%din PIB în 2024, comparativ cu 85% din PIB, cât e media UE, potrivit Europa Liberă.

În schimb, la capitolul deficit bugetar, Comisia Europeană prevede pentru România un nivel mai mare decât media UE.

Citeşte şi: Cum se pot trezi românii cu salariul mai mic. ”Majorarea salarială”, o lege care îi costă scump pe oameni, dar e benefică pentru buget

Comisia se așteaptă ca deficitul bugetar al României să fie de 3,1% din PIB, în timp ce media europeană va fi de aproximativ 2,8% din PIB.

La acesta ar urma să contribuie şi cele patru rânduri de alegeri programate în ţara noastră în 2024, situaţie fără precedent în România şi care va genera costuri imense.

Este de așteptat ca anul acesta costurile suportate de Autoritatea Electorală Permanentă pentru cele patru scrutinuri să fie undeva la aproximativ 520 de milioane de euro, însă rămâne de văzut cum va arăta, până la urmă, calculul final.

În anul 2019, atunci când au avut loc alegerile europarlamentare, acestea ne-au costat 47 de milioane de euro, alegerile prezidențiale 150 de milioane de euro, alegerile parlamentare din anul 2020, 121 de milioane de euro, iar în 2020 alegerile locale aproximativ 200 de milioane de euro așadar, sume considerabil de mari.

Rămâne de văzut până la urmă, cum va arăta anul viitor suma pentru toate cele patru rânduri de alegeri, dat fiind faptul că ar mai trebui punctat și că alegerile prezidențiale vor avea două tururi.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu, anunţul momentului: câți kilometri de autostradă vom avea în 2024