Știri externe

Europa este în criză! Inflația din zona euro a atins o valoare record de 10,7%

31 Oct, 16:08 • Cornel Ghimeșan
Inflația a atins o valoare record în Europa! Conform European Insider aceasta a atins procentul de 10,7%. Acest lucru forțează Banca Centrală Europeană să majoreze dobânda de referință.
Europa este în criză! Inflația din zona euro a atins o valoare record de 10,7%

Inflația din zona euro a atins valoarea record de 10.7%, informează European Insider. Cel mai probabil, Banca Centrală Europeană va interveni din nou și va majora dobânda de referință, spun specialiști citați de Bloomberg.

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joia trecută, să majoreze, din nou, dobânda de referinţă cu 0,75 puncte de bază, pentru a face faţă exploziei inflaţiei în zona euro ca urmare a consecinţelor războiului din Ucraina, transmite AFP.

Alte articole: Anunț BNR: Se lansează 2 monede noi în România! află cum vor arăta și ce personalitate apare pe ele!

„Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 75 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. Prin această majorare substanţială a ratelor dobânzilor pentru a treia oară consecutiv, Consiliul guvernatorilor a înregistrat progrese considerabile în procesul de retragere a măsurilor acomodative de politică monetară”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

Ca urmare a deciziilor adoptate joi, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 2,00%, 2,25% şi, respectiv, 1,50% începând cu data de 2 noiembrie 2022.

Europa este în criză! Inflația din zona euro a atins o valoare record de 10,7%
Europa este în criză! Inflația din zona euro a atins o valoare record de 10,7%

Potrivit gardienilor euro, inflaţia se menţine la niveluri mult prea ridicate şi va rămâne superioară ţintei o perioadă mai îndelungată. În ultimele luni, saltul preţurilor produselor energetice şi ale alimentelor, blocajele la nivelul ofertei şi redresarea postpandemică a cererii au condus la generalizarea presiunilor asupra preţurilor şi la creşterea inflaţiei.

„Politica monetară a Consiliului guvernatorilor vizează reducerea măsurilor de sprijinire a cererii şi protejarea împotriva riscului unor valori crescute persistente ale anticipaţiilor privind inflaţia”, se precizează în comunicatul de presă al instituţiei de la Frankfurt.

De asemenea, Consiliul guvernatorilor a decis, joi, modificarea termenilor şi condiţiilor celei de-a treia serii de operaţiuni ţintite de refinanţare pe termen mai lung (OTRTL III). În prezent, având în vedere accelerarea neprevăzută şi extraordinară a inflaţiei, este necesară recalibrarea acestui instrument pentru a asigura consecvenţa sa cu procesul mai amplu de normalizare a politicii monetare şi a întări transmisia majorărilor ratelor dobânzilor de politică monetară la nivelul condiţiilor de creditare bancară. Prin urmare, Consiliul guvernatorilor a decis să ajusteze ratele dobânzilor aplicabile OTRTL III începând cu data de 23 noiembrie 2022 şi să ofere băncilor date suplimentare de rambursare anticipată voluntară a acestor operaţiuni.

Atenţia analiştilor se îndreaptă spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Christine Lagarde, programată să înceapă la ora 14:45 (ora Europei Centrale), ocazie cu care şeful BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate joi.

Citește și: Statul dă o nouă lovitură băncilor! Dobânzile la titlurile de stat Tezaur au ajuns la 9,15% în timp ce băncile oferă la depozite maxim 7% impozitabil!

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult