Salarii 2025. România ar putea să introducă salariul adecvat de trai, care ar reprezenta un pas important pentru repararea inechităților și ilegalităților din piața muncii din România, arată Blocul Național Sindical (BNS) într-o informare transmisă presei.
BNS arată că aproape un sfert dintre salariații din sectorul privat din România sunt plătiți cu salariul minim, precum și că doar 2 din 10 salariați din România au salarii peste salariul mediu brut pe țară. Aceștia fac o analiză detaliată statistică a diferențelor salariale din țară.
„23% din salariații din sectorul privat din România sunt plătiți cu salariul minim. Doar 2 din 10 salariați din România au salarii peste salariul mediu brut pe țară, rata de sărăcie în muncă este una din cele mai ridicate din Europa, la fel ca și inegalitatea veniturilor obținute din muncă.
Citește și : Cât de mult folosesc românii numerarul. Cash-ul rămâne important în economie
În 20 de județe care cumulează peste 24% din salariații din România, câștigul salarial mediu brut se situează sub 60% din câștigul salarial mediu brut din București. 26% din salariații din România își au locul de muncă în București”, transmite Blocul Național Sindical.
Salariul minim nu permite un nivel de trai adecvat, ci este unul mai degrabă de subzistență, astfel că este normal ca pasul următor pentru economie să fie introducerea salariului adecvat de trai (SAT), arată aceștia, conform Economica.
„Întrucât salariile minime nu permit întotdeauna un trai decent, multe companii multinaționale private s-au angajat, ca la nivelul tuturor operațiunilor lor globale (jurisdicții fiscale diferite, facilități de producție, lanțuri de producție, etc) să plătească salarii mai mari decât cele minime legale, în esență, salarii adecvate de trai. În lipsa unui standard a ceea ce înseamnă nivel adecvat de trai, acest angajament rămâne unul strict declarativ.
Introducerea SAT ar determina un efect pozitiv semnificativ la nivelul creșterii economice, dar și la nivelul veniturilor colectate de stat.
Potrivit estimărilor World Economic Forum, o generalizare la nivel global a Salariului de trai adecvat ar contribui cu o creștere a Produsului Intern Brut Global cu 4,6 mii de miliarde anual . Raportat la PIB-ul global al anului 2023 – potrivit datelor Băncii Mondiale de 106,17 mii de miliarde de dolari, SAT global ar contribui cu o creștere efectivă de 4,33% a PIB-ului global”, arată BNS.