- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Taxele pentru bagajele de mână ale companiilor aeriene ar putea fi interzise în UE. Costul biletelor scade cu 10-50 de euro

02 Oct, 19:44 • Dobran Viorel
Vești bune pentru milioane de pasageri! Uniunea Europeană va elimina taxele pentru bagajele de mână. Aceasta era impusă mai ales de operatorii low-cost.
Taxele pentru bagajele de mână ale companiilor aeriene ar putea fi interzise în UE. Costul biletelor scade cu 10-50 de euro

Uniunea Europeană va elimina taxele pentru bagajele de mână, călătoriile cu avionul devenind astfel mult mai confortabile. Parlamentul European a adoptat o măsură prin care se elimină taxa suplimentară pentru acest tip de bagaj, impusă în special de companiile low-cost. Așadar, companiile aeriene vor fi obligate să ofere transportul acestor bagaje gratuit și să nu mai perceapă costuri suplimentare.

Potrivit rezoluției adoptate de Comisia pentru petiții a Parlamentului European, Comisia Europeană va considera bagajele de mână drept elemente esențiale pentru călătoriile aeriene.

Taxele pentru bagajele de mână ar putea fi în curând de domeniul trecutului, având în vedere că Uniunea Europeană încearcă să simplifice prețul biletelor de avion.

Greșelile pe care pasagerii care circulă cu avionul le fac cel mai des. Iată la ce să fii atent când călătoriți

Comisia pentru petiții a Parlamentului European a adoptat în unanimitate o rezoluție prin care solicită companiilor aeriene să garanteze că pasagerii pot transporta gratuit bagajele de mână.

Rezoluția îndeamnă țările să aplice o hotărâre privind bagajul de mână luată de Curtea Europeană de Justiție în 2014, potrivit Euronews Travel.

Un vot oficial privind adoptarea sau nu a rezoluției va avea loc în Parlamentul European în luna octombrie.

Ce înseamnă pentru pasageri să nu mia plătească taxele pentru bagajele de mână?

UE dorește să rezolve două probleme majore: companiile aeriene au politici incoerente privind bagajele de mână, care creează confuzie pentru pasageri. În plus, publicitatea neclară care ar putea însemna taxe ascunse pentru bagajele de mână atunci când vă cumpărați biletul.

În 2014, Curtea Europeană de Justiție a hotărât că bagajele de mână care respectă cerințele „rezonabile” de mărime și greutate reprezintă o parte esențială a călătoriei cu avionul. Curtea a decis efectiv că pasagerii nu ar trebui să plătească în plus – dar decizia nu a fost niciodată pusă în aplicare.

Noua rezoluție recomandă punerea în aplicare a acestei hotărâri pentru a elimina taxele suplimentare pentru bagajele de mână. De asemenea, se dorește clarificarea, pentru pasageri, a ceea ce înseamnă exact o dimensiune și o greutate „rezonabile”.

Trucul prin care poți cumpăra bilete de avion cu mai puțin de 30 euro! Când este cea mai bună perioadă să pleci în vacanță

Standardele de greutate și dimensiune pot varia foarte mult de la o companie aeriană la alta. Acest lucru este deosebit de problematic pentru pasagerii care au zboruri de legătură cu diferite companii aeriene care au standarde diferite, ceea ce sporește șansele ca aceștia să fie nevoiți să plătească taxe suplimentare la poarta de îmbarcare.

De asemenea, UE îndeamnă companiile aeriene să fie mai directe cu pasagerii atunci când le oferă informații despre costurile suplimentare, cum ar fi taxele de alocare a locurilor și orarul zborului.

Taxele pentru bagajele de mână ale companiilor aeriene ar putea fi interzise în Uniunea EuropeanăInformaţiile publicate de <a href="https://euronews.ro" target="_blank" rel="noopener"><figcaption id="figcaption_attachment_372738" class="wp-caption-text">euronews.ro</a> pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Taxele pentru bagajele de mână ale companiilor aeriene ar putea fi interzise în Uniunea Europeană

Posibila interzicere a taxelor pentru bagajele de cabină face parte dintr-o campanie mai amplă de simplificare a biletelor și a taxelor pentru transportul aerian în întreaga UE.

La începutul acestui an, Ministerul spaniol al Consumatorilor a lansat o investigație asupra mai multor companii aeriene low-cost cu privire la taxele pentru bagajele de mână. Acesta a afirmat că, prin separarea acestor taxe de prețul biletelor, transportatorii puteau oferi prețuri competitive care nu reflectau costul total plătit de pasageri.

Bagaje standardizate pentru toate companiile

Prin urmare, consumatorii ar putea fi induși în eroare, crezând că beneficiază de o ofertă mai bună decât în realitate. Există, de asemenea, temeri că motoarele de căutare ar putea oferi un avantaj incorect companiilor aeriene care fac publicitate pentru aceste tarife foarte mici.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis încă în 2014 că bagajele de mână ar trebui să fie gratuite. Până în prezent însă, aceste reguli nu au fost aplicate corespunzător de către companiile aeriene, scrie euronews.ro.

De acum înainte, dimensiunile și greutatea valizelor vor fi standardizate pentru toate companiile aeriene. Astfel, se vor elimina discrepanțele dintre regulile fiecăreia dintre ele.

Operatorii vor trebui, de asemenea,  să ofere informații mai clare și transparente cu privire la prețuri și programul zborurilor.