- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

TOP 10 cele mai valoroase companii de pe piaţa românească. O firmă cu capital românesc pe prima poziţie

25 Nov, 14:20 • Russo George
Cele zece companii aflate în topul celor mai valoroase din economia românească însumează 218 miliarde de lei (aproximativ 44 miliarde de euro), în scădere cu 21% faţă de 2021, fapt ce ar putea genera îngrijorări legate de stabilitatea mediului de afaceri.
TOP 10 cele mai valoroase companii de pe piaţa românească. O firmă cu capital românesc pe prima poziţie

În urma unui studiu al topului, totuşi, se poate observa că cinci dintre cele mai valoroase companii din economia românească au crescut în valoare, în timp ce celelalte cinci firme sunt în scădere, ceea ce sugerează un anumit echilibru.

Liderul clasamentului, cel mai mare producător de energie din România, Hidroelectrica, este compania cu cea mai bună evoluţie, valoarea sa crescând peste 100% în doar un an, la 61 mld. lei (12,4 mld. euro), potrivit ZF. Astfel, după trei ani de pauză, Hidroelectrica devine din nou cea mai valoroasă companie din România, poziţie pe care s-a mai plasat şi în perioada 2016-2018.

Apoi, producătorul de energie a fost detro­nat de primul unicorn românesc, UiPath, care a crescut între 2019 şi 2021 precum Făt-Frumos, asensiunea culminând cu listarea la bursa de la New York, prima companie autohtonă care a ajuns în cel mai important ring bursier din lume. De atunci însă, acţiunile s-au prăbuşit, astfel că în doar un an UiPath a pierdut 71% din va­loare. Este cel mai puternic declin dintre com­paniile care se găsesc în top 100, nu doar în top 10.

Pentru cele mai multe companii listate, nu doar pentru UiPath, ultimul an a fost ca un rollercoaster, impactul războiului, al inflaţiei şi al crizei energiei punându-şi amprenta asupra increderii investitorilor. Acest lucru se vede şi în evoluţia capitalizării (cea care dă valoarea de piaţă a unei companii dacă ea este listată) OMV Petrom – care ocupă a treia treaptă a podiu­mului – şi Nuclearelectrica.

Citeşte şi: Hotelul Cişmigiu din Capitală, preferatul străinilor. A găzduit peste 175.000 de clienţi în cei 10 ani de la redeschidere

Unicul producător local de petrol şi gaze, OMV Petrom, care nu a lipsit niciodată în ultimii 17 ani de pe podiumul celor mai valoroase companii din economie, a pierdut în ultimul an 9% din valoare.

Societatea Naţională Nuclearelectrica are minus 7%. Există însă şi excepţii dintre companiile de pe bursă, e cazul Romgaz, care este evaluată la 3 mld. euro, cu 2% mai sus ca în 2021. Anul acesta a fost unul bun pentru compania care a fost actorul principal în cea mai mare tranzacţie semnată în 2022 în România, scoţând din buzunare peste 1 mld. dolari pentru participaţia Exxon în Marea Neagră. Aceasta este, de departe, cea mai mare sumă plătită vreodată de o firmă românească pentru a face o achiziţie.

Condiţiile actuale de piaţă par a fi favorabile Romgaz, profitul net aproape dublându-se în acest an, iar cifra de afaceri majorându-se de peste trei ori. În acest context, cel mai mare producător de gaze din România urcă trei poziţii în clasament, până pe locul 5.

Două nume noi îşi fac intrarea sau reintra­rea în top zece, e vorba de retailerul Kaufland şi de Automobile Dacia. BCR şi BRD au ieşit din rândul „decarilor“, coborând pe locurile 11 şi respectiv 16.

Citeşte şi: Mercedes Benz AG, investiție de peste 130 de milioane de euro la Sebeș. Compania germană va crea sute de noi locuri de muncă