- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ce se va întâmpla cu TVA-ul în România. Guvernul PSD și PNL a intrat la negocieri

24 Jul, 14:18 • Stefan Simion
Partidele de guvernare, PSD și PNL, continuă discuțiile privind măsurile fiscale pentru reducerea deficitului bugetar. În această săptămână ar trebui tranșată problema, susțin sursele politice. 
Ce se va întâmpla cu TVA-ul în România. Guvernul PSD și PNL a intrat la negocieri

PNL nu ar susține inițiativele care ar afecta mediul de afaceri. De asemenea, național-liberalii, „vioara a doua” în alianța cu PSD, și-ar dori reducerea cheltuielilor la nivelul instituțiilor de stat. Astfel, fiecare ministru ar trebui să vină cu propuneri pentru eficientizare.

În cazul TVA-ului, PSD și PNL ar fi stabilit printr-un acord de principiu cotele de TVA, de 9% și 19%, urmând ca cel de 5% să fie eliminat.

Măsurile fiscale ar urma să fie prezentate în acelaşi timp cu rectificarea bugetară. În prezent, Executivul este presat să arate prin măsurile fiscale poate reduce deficitul, astfel încât să respecte acordul cu guvernul european de la Bruxelles.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, 21 iulie, că TVA-ul va rămâne 9% la mâncare şi la medicamente. El și-a exprimat intenția de a majora TVA-ul pentru cluburile de noapte la 9%.

„În discuţia mea cu Comisia – şi au dreptate, ‘Domnule, trebuie să fie o ordine, nu puteţi veni cu şapte tipuri de TVA. Hotărâţi-vă!’.

Şi am convenit că 9% rămâne mâncarea, rămân medicamentele, rămân protezele. Iertaţi-mă, de ce la cluburi este 5% TVA? Vă întreb pe dumneavoastră, e normal acest lucru? Sunt mult prea multe excepţii în România, lucru pe care nu ni l-a spus numai Comisia, l-au spus toate forurile financiare.

Să pierdem toate fondurile europene şi să intre România într-un colaps, eu nu am să fac acest lucru, indiferent de ce voci vor apărea şi voi ieşi la dumneavoastră, la televiziuni, la presă unde doriţi şi o să explic foarte clar de ce trebuie făcut acest lucru. Normal, după ce voi lua decizii”, a afirmat Ciolacu, potrivit Economica.

Premierul PSD Marcel Ciolacu, hotărât să crească salariul minim pe economie

Marcel Ciolacu speră majorarea salariului minim va fi o măsură implementată cât mai curând, în urma discuțiilor cu oficialii din domeniul privat.

„De exemplu, în Germania, salariul minim anul trecut a crescut de trei ori. Este un mecanism prin care îţi ţii lucrătorii în ţară. Cu adevărat acest lucru trebuie suportat şi de către economia reală. Dacă vor fi scoase parte din facilităţile, de exemplu, în construcţii, discuţiile sunt foarte clare ca să şi mărim salariul minim.

E dreptul dumneavoastră să daţi breaking news că Ciolacu taie salariile, nu le tai. Şi tocmai de aceea vom mări salariul minim, astfel încât să nu piardă nimeni la salariu”, a comentat Ciolacu.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult