- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Un gigant în energie se pregătește să intre pe piața din România

19 Apr, 09:49 • Andrei Alina
Un gigant în energie se pregătește va intra curând pe piața din România. Este vorba despre compania britanică Lightsource BP, cel mai mare dezvoltator de energie solară din Europa.
Un gigant în energie se pregătește să intre pe piața din România

Compania britanică Lightsource BP, cel mai mare dezvoltator de energie solară din Europa, se pregătește să intre pe piața din România, după ce gigantul petrolier britanic bp (fostă British Petroleum) va prelua controlul afacerii. Lightsource BP este brațul de energie regenerabilă al grupului bp la nivel mondial.

Citește și: E oficial! Hidroelectrica a semnat cu Masdar (Emiratele Arabe Unite) pentru investiţii majore în energie regenerabilă

Lightsource a fost fondată în 2010 ca un startup cu doar 6 angajați. În prezent are birouri în mai multe orașe din întreaga lume. Compania numără acum aproximativ 1.200 de angajați, iar în 2022 a raportat un EBITDA de 335.42 de milioane de euro, scrie profit.ro.

Citește și: Ședința acționarilor Nuclearelectrica: Ministerul Energiei a blocat proiectul reactoarelor mici de la Doicești

În 2017, bp a intrat în acționariatul Lightsource cu o participație de 43%, într-o tranzacție de 233.74 de milioane de euro, iar în 2019 și-a majorat participația la 49,97%. Acum, bp urmează să preia restul de 50,03% din acțiuni pentru 296.85 de milioane de euro, iar planul diviziei este să se extindă și în România, după achiziția sa completă de către bp.