- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Vești bune pentru români! Facturile la gaze vor scădea foarte curând

21 Mar, 16:30 • Cornel Ghimeșan
Facturile la gaze ar urma să scadă în următoarea perioadă, după ce prețurile de referință la gaze naturale au scăzut luni sub pragul de 40 euro/MWh, în condițiile în care vremea blândă a redus cererea de pe piață.
Vești bune pentru români! Facturile la gaze vor scădea foarte curând

Facturile la gaze vor scădea foarte curând. Luni dimineață, cotațiile la gaze naturale cu livrare în luna următoare au scăzut, la hub-ul TTF de la Amsterdam, la 39,65 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel din iulie 2021. În vara anului trecut se înregistra un nivel record de 345 euro pentru un Megawatt-oră.

Citește și Start la exploatarea gazelor din Marea Neagră! Este oficial! Petrom a semnat cu Transgaz

Facturile la gaze vor scădea foarte curând

Cotațiile la gaze naturale au scăzut semnificativ, în ultimele luni, iar printre principalele motive se află gradul ridicat de umplere al facilitaților de stocare, dar și temperaturile mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă a anului în majoritatea regiunilor.

Specialiștii spun că temerile privind o potențială criză bancară vor duce probabil la noi scăderi ale cotațiilor la gaze naturale, în condițiile în care crizele financiare au un impact negativ asupra economiei, având ca rezultat o cerere mai redusă pentru energie, scrie Agrepres.

Ce se întâmplă cu prețul gazelor naturale, pentru prima oară în ultimele 20 luni

Este oficial! Prețul european al gazelor naturale se află în scădere pentru prima oară de la începutul crizei energetice.

Pentru prima oară de la începutul crizei energetice, prețul european al gazelor naturale înregistrează o micșorare semnificativă! Mai exact, costul a scăzut sub 40 euro pe megawatt oră, așa cum confirmă zf.ro.

În ultimele 20 luni, prețul european al gazelor naturale a dat bătăi de cap multor cetățeni. Cu toate acestea, pentru prima oară de la începerea crizei energetice, costurile înregistrează o scădere sub 40 euro pe megawatt oră. Acest lucru contribuie la reducerea presiunilor asupra consumatorilor.

Primele informații arată că referința TTF a fost micșorată cu aproximativ 8%, până la 39,96 euro/MWh. O astfel de modificare la nivelul costurilor nu a mai avut loc din luna iulie 2021. Prețurile la gazele naturale au crescut peste 340 €/MWh pe parcursul anului trecut, atunci când Europa a identificat variante alternative pentru livrările rusești, totul în timp ce iarna blândă le-a permis autorităților să mențină depozitele de stocare relativ pline.

Vestea a venit la fix, având în vedere că un număr ridicat de persoane întâmpina dificultăți în a achita facturile curente, dar mai ales, luând în considerare că în urmă cu puțin timp se anunța o creștere a costurilor, pe fondul semnelor că va fi o vreme mai rece în mijlocul lui aprilie, decât de obicei. Cotațiile erau cu 3.2% mai mari la începutul lunii martie, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, acolo unde se stabilesc prețurile de referință la nivel european.

Depozitele pline sunt cele care au reușit să salveze Europa în această iarnă de o eventuală criză energetică, dar cu toate acestea, vremea nefavorabilă actuală crește cantitatea de gaze consumate, care trebuie umplută în perioada verii. Conform datelor Bloomberg, facilitățile de stocare din nod-vestul Europei și Italia vor fi umplute până la finalul lunii septembrie, în cazul în care condițiile meteo sunt unele medii. Chiar și așa, ținerea sub control a cererii și fluxurile robuste de gaze naturale lichefiate rămân o prioritate pentru autorități.

„Aprovizionarea cu GNL ar putea depăşi nivelul din vara anului trecut, pentru a compensa petrolul rusesc, dar consumul continuu de gaze pentru locuinţe şi industrie indică că depozitele vor trebui umplute în perioada verii”, relatează Bloomberg.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult