- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Start la exploatarea gazelor din Marea Neagră! Este oficial! Petrom a semnat cu Transgaz

16 Mar, 23:11 • Constantin Cristina
S-a dat startul la exploatarea gazelor din Marea Neagră. Petrom a semnat un contract de 1,4 miliarde de lei pe 17 ani de transport gaze naturale.
Start la exploatarea gazelor din Marea Neagră! Este oficial! Petrom a semnat cu Transgaz

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a semnat contractul pentru preluarea de gaze naturale din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră în Sistemul Național de Transport, prin punctul de la Tuzla, a relatat zf.ro.

Citește și: Turcia este nevoită să-și amâne planurile. Nici în această lună nu începe producția de gaze naturale din Marea Neagră

Contractul se face pe baza unei investiții de 1,4 miliarde de lei, desfășurat pe 17 ani cu Transgaz și încheiat pentru perioada septembrie 2026 – septembrie 204, se arată într-un raport la Bursa de Valori București.

„Astăzi am făcut un pas important împreună cu partenerii noştri. Credem că Marea Neagră are un potenţial semnificativ pentru producţia de gaze naturale, iar Neptun Deep este un proiect strategic pentru OMV Petrom şi pentru România. Este în centrul Strategiei noastre 2030 şi va avea un rol esenţial pentru securitatea energetică a României. Plănuim decizia finală de investiţie pentru jumătatea anului 2023, producţia urmând să înceapă în anul 2027”, a spus Christina Verchere, CEO Petrom.

Exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră
Exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră

Exploatarea de gaze naturale, beneficiu pentru România

Pentru România, o infrastructură de transport care să lege gazele naturale de la Marea Neagră și coridorul BRUA, reprezintă un beneficiu și punct important în ceea ce privește securitatea energetică.

Cu o valoare estimată în prezent la aproximativ 478 milioane euro (cu TVA), proiectul constă în construirea unei conducte de transport gaze naturale Tuzla-Podişor, în lungime de 308,3 km, care va face legătura între resursele de gaze naturale disponibile la ţărmul Mării Negre şi coridorul BRUA, astfel asigurându-se posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectările existente.

Această conductă se va interconecta cu actuala conductă internaţională de transport gaze naturale T1. Conducta este telescopică, formată din două tronsoane: tronsonul I, Ţărmul Mării Negre-Amzacea, în lungime de 32,4 km, cu o capacitate tehnică de 12 mld. mc/an şi tronsonul II, Amzacea-Podişor, în lungime de 275,9 km, cu o capacitate tehnică de 9 mld. mc/an, a anunțat sursa citată.

Alte articole: România are un nou furnizor de gaze naturale! Cel mai mare importator din Grecia vine în piața românească