- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Veşti proaste pentru români! Berea, băutura preferată a românilor, va continua să se scumpească

07 Feb, 22:25 • Russo George
Directorul general al companiei daneze Carlsberg, producătoarea faimoasei beri cu acelaşi nume, a anunţat că în anul 2024 compania va trebui să opereze creşteri ale preţurilor pentru a acoperi costurile mai ridicate de producţie. Anunţul acestuia vine în condiţiile în care producătorul danez de bere a raportat pentru 2023 rezultate financiare mai slabe decât cele preconizate.
Veşti proaste pentru români! Berea, băutura preferată a românilor, va continua să se scumpească

Compania daneză de bere a raportat vineri o creştere a veniturilor de 4,7% pentru anul 2023, ajungând astfel la 10,6 miliarde de dolari, dar în acelaşi timp a anunţat că, pe fondul cererii în scădere şi a inflaţiei crescute, volumul vânzărilor de bere a rămas negativ. Astfel profitul operaţional a crescut cu 5,2% pe bază organică, sub estimările de 5,8%.

„Nu observăm nicio relaxare în ceea ce priveşte costurile generale ale afacerii”, a declarat directorul executiv Jacob Aarup-Andersen. „Nu vedem aceleaşi niveluri inflaţioniste pe care le-am văzut anul trecut, dar costul absolut continuă să crească. Preţurile vor trebui să crească pentru a acoperi creşterile globale ale costurilor”.

În ciuda acestor presiuni asupra costurilor, Carlsberg şi-a ridicat totuşi ţinta de creştere a veniturilor pe termen lung de la un interval de 3-5% la 4-6%, după ce a anunţat o nouă strategie, care include prioritizarea categoriei sale de bere fără alcool şi stimularea creşterii vânzărilor în Asia, anunţă Financial Times.

Consumatorii presaţi de criza costului vieţii au sperat că majorările de preţuri se vor stabiliza, deoarece costul materiilor prime şi alte costuri de producţie, cum ar fi combustibilul, au scăzut în comparaţie cu costurile înregistrate după invazia Rusiei în Ucraina. Cu toate acestea, creşterile doar au încetinit.

Producătorul de bere a suferit o lovitură din cauza filialei sale ruseşti, Baltika Breweries, spunând că a înregistrat pierderi acumulate de 5,9 miliarde de dolari legate de această afacere, care a fost confiscată de Vladimir Putin vara trecută.

Românii sunt campioni la consumul de bere

La nivel mondial, cel mai citat studiu anual în domeniu este realizat de compania japoneză producătoare de bere Kirin Holdings, iar ultimul studiu publicat, la finalul anului trecut, analizează datele obținute din 2021.

România se află pe locul 4, cu 95.6 litri pe cap de locuitor, în creștere față de 2020, anul de debut al pandemiei COVID, deci – am putea spune – de o relevanță deosebită în consumația de alcool pe considerentele #stămacasă și #csfncsf. Însă iată și o surpriză: consumul de bere pe cap de locuitor în România a scăzut, de fapt, în 2020 față de anul precedent. În 2020, România s-a aflat pe locul 5, cu 95.2 litri de bere pe cap de locuitor, iar în 2019 ne-am situat pe locul 3 în lume, cu 100.3 litri.

Citeşte şi: Compania Nokian Tyres caută peste 500 de muncitori pentru fabrica din Bihor. Salarii nete de 5.800 de lei, duble față de media din zonă