- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Vouchere facturi 2023. Românii sărmani primesc 1400 de lei, dar riscă amenzi de 6000 de lei!

30 Jan, 12:34 • Cornel Ghimeșan
Vouchere facturi 2023. Poştaşii încep de miercuri, 1 februarie, să transmită beneficiarilor cardurile de energie. Este vorba de persoane vulnerabile care vor primi prima tranșă de 700 de lei din cele două promise.
Vouchere facturi 2023. Românii sărmani primesc 1400 de lei, dar riscă amenzi de 6000 de lei!

Vouchere facturi 2023. Poşta Română a început deja de miercuri tipărirea cardurilor de energie, aceasta urmând a fi oferite celor patru milioane de beneficiari din 2,8 milioane de locuințe care vor putea să le folosească pentru a achita facturile la energie, indiferent de natura acesteia și de modul în care își încălzesc casele, aria fiind una extrem de extinsă.

Vouchere energie 2023. Cum se acordă ajutorul pentru plata facturilor dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari

Vouchere facturi 2023. Plățile încep să fie făcute din data de 20 februarie

Vouchere facturi 2023. Marcel Boloș a anunțat că, la 1 februarie, adică miercuri, va începe distribuirea cardurilor prin Poșta Română, iar primele plăţi ase vor face din data de 20 februarie. Până atunci însă se vor face verificări ale beneficiarilor, după ce s-a descoperit că sute de români cu venituri care depășesc 10.000 de euro erau incluși pe această listă. Și premierul României, Nicolae Ciucă, a venit cu o serie de declarații pe acest subiect.

Vouchere facturi 2023

În aceste zile cardurile de energie se distribuie către direcţiile teritoriale ale Poştei Române, astfel încât termenul de 20 februarie să fie respectat pentru cei patru milioane de beneficiari din România.

S-ar putea ca, după verificările pe care le facem, după cum se cunoaşte, atât pentru cei care locuiesc împreună la aceeaşi adresă, care sunt fără nomenclator stradal sau cu nomenclator stradal şi nu şi-au creat în cartea de identitate domiciliul sau cei care, prin interogarea bazelor de date ale ANAF, şi depăşesc venitul de 2.000 de lei, e posibil ca, în anumite situaţii, să trebuiască să-i excludem de pe lista de beneficiari. Încercăm ca, până pe data de 15 februarie, să virăm banii la Poşta Română”, a transmis ministrul Marcel Boloş despre vouchere facturi 2023, potrivit România TV.

Vouchere facturi 2023. Amenzi de până la 6.000 de lei pentru folosirea cardului în alte scopuri

Românii riscă amenzi chiar și de 6000 de lei dacă folosesc greșit cardul la energie, astfel că trebuie să fie atenți la mai multe lucruri. ”Cardul nu poate fi vândut ori donat. Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500-6.000 lei”, transmite MIPE.

Vouchere sociale 2023. Prima tranşă a ajutorului pentru alimente va ajunge cu întârziere la beneficiari

Scopul exclusiv pentru care statul acordă aceste carduri este plata facturilor, prin urmare nu pot fi scoşi bani de pe card pentru folosirea în alte scopuri.

Cardul nu poate fi vândut ori donat. Orice încercare de vânzare anulează cardul și atrage o amendă contravențională între 42.000–60.000 lei.

Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500–6.000 lei.

Vouchere facturi 2023, precizări oficiale: 

Vouchere facturi 2023. Acte necesare pentru plata facturilor

Pentru plata facturilor restante sau a celor în curs este necesară prezentarea următoarelor documente:

 • Cardul de energie (primit prin Poșta Română);
 • Actul de identitate al beneficiarului (sau document de împuternicire și actul de identitate al împuternicitului);
 • Factură sau înștiințare de plată din partea furnizorului sau certificat de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/locatari, în cazul plății încălzirii în sistem centralizat de termoficare.

Reamintim că, în 2023, românii săraci vor primi din fonduri europene sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de două ori pe an. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise şi distribuite de Compania Naţională Poşta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Tot din fonduri europene, MIPE va continua să finanţeze şi măsura de acordare a voucherelor sociale pentru achiziţia de alimente şi mese calde în valoare de 250 lei, o dată la două luni, pe întreg anul 2023.

În această perioadă, preţul final pentru consumatorii casnici a crescut cu peste 600% la energia electrică şi cu peste 535% la gazele naturale. În cazul energiei termice în sistem centralizat, tarifele au ajuns la peste 400 lei/Gcal, precizează reprezentanţii ministerului.

În aceste condiţii, peste 30% din bugetul unei gospodării cu un venit mediu de 2.000 lei/membru/lună se alocată pentru achitarea facturilor la energie. Concomitent, din cauza creşterii preţurilor la energie s-au majorat şi preţurile bunurilor de consum, iar peste 50% din bugetul unei astfel de familii este alocat pentru asigurarea hranei.

Pentru a contracara această situaţie, Guvernul României, prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, va asigura finanţarea pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzire persoanelor/familiilor vulnerabile, precum şi pentru acordarea în continuare a ajutoarelor pentru alimente şi mese calde. Măsurile sunt propuse în cadrul a două proiecte de Ordonanţă de urgenţă, publicate în consultare pe site-ul MIPE.

Este un moment în care România, ca şi multe alte state europene, se confruntă în cu provocări acute, cu multiple crize care se suprapun. Tocmai de aceea este vital să venim în sprijinul persoanelor vulnerabile, pentru ca toţi românii să treacă cu bine peste această perioadă. Sunt aproximativ 3.000 de lei pe care fiecare beneficiar îi va primi cu siguranţă anul viitor, din fonduri europene, într-un efort al Guvernului de a se asigura că nimeni nu este lăsat în urmă. Această iniţiativă este cea mai importantă de acest gen derulată până acum în ţara noastră, cu un impact deosebit la nivelul grupurilor vulnerabile, măsurile luate contribuind in mod real şi direct la creşterea calităţii vieţii lor şi la diminuarea considerabilă a riscului de excluziune socială, prin asigurarea capacităţii gospodăriilor de a-şi asigura nevoile imediate„, a transmis ministrul de resort, Marcel Boloş.

Vouchere facturi 2023. Cum se acordă sprijinul și cine sunt beneficiarii

Sprijinul acordat populaţiei vulnerabile pentru compensarea preţurilor la energie va fi în valoare nominală de 1.400 lei şi poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023.

Sprijinul va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe, astfel:

 • 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023
 • 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023.

Vouchere facturi 2023. Conform propunerii de ordonanţă, vor beneficia de măsură

 • pensionarii sistemului public de pensii,
 • pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei,
 • pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.
 • persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
 • familiile beneficiare de alocaţie de susţinere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările şi completările ulterioare;
 • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare

Vouchere facturi 2023: fonduri de 4 miliarde de lei

Pentru acordarea ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operaţional Capital Uman şi Programul Operaţional Regional pentru perioada de programare 2014-2020, în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe şi a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014-2020.

Lista cu cei care vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, iar sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit şi distribuit de către Compania Naţională „Poşta Română” S.A, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de sprijin pentru compensarea preţului la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

Beneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poştal asigurat de Poşta Română, datorii curente şi/sau restante către furnizorii de energie. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va asigura fondurile pentru acordarea acestor ajutoare prin virarea sumelor în contul bancar al Poştei Române.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia. Listele detaliate cu persoanele/ familiile care au dreptul să primească acest ajutor vor fi comunicate Poştei Române de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Tichete sociale în valoare de 250 lei la 2 luni pentru alimente şi mese calde

Tot în 2023, MIPE va asigura finanţarea din fonduri europene (Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027 şi Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate) şi din fonduri de la bugetul de stat plata tichetele sociale în valoare de 250 lei la 2 luni pentru alimente şi mese calde, potrivit unui alt proiect de Ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul ministerului.

Listele cu persoanele care vor primi aceste ajutoare vor fi stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Potrivit propunerii de act normativ, vor avea dreptul la vouchere sociale:

 • pensionarii sistemului public de pensii,
 • pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei, pentru tranşele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranşele din anul 2023;
 • persoanele – copii şi adulţi -, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranşele din anul 2023.
 • familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranşele din anul 2023,
 • familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranşele din anul 2023.
 • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult