- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vouchere energie 2023. Cum se acordă ajutorul pentru plata facturilor dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari

26 Jan, 23:54 • Stefan Simion
Vouchere energie 2023. Românii din categoriile vulnerabile vor primi, pe parcursul anului 2023, un ajutor financiar în cuantum de 1.400 de lei, care se acordă pentru plata facturilor la energie. Aceşti bani se vor acorda în două tranşe a câte 700 de lei.
Vouchere energie 2023. Cum se acordă ajutorul pentru plata facturilor dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari

Vouchere energie 2023. Ajutorul financiar dat de stat pentru plata facturilor ajunge la beneficiari sub forma unui card emis pe suport de hârtie. Cu aceşti bani se pot plăti facturi curente sau restante la: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Facturile pot fi achitate doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin.

Acest ajutor acordat pentru plata facturilor nu se consideră venit și nu afectează venitul minim garantat, nici alocația pentru susținerea familiei și nici statutul consumatorului vulnerabil de energie.

Cei 1.400 de lei nu pot avea altă destinație decât plata facturilor de energie.

Vouchere energie 2023. Ce se întâmplă dacă într-o locuinţă domiciliază mai mulţi beneficiari

Cardul alimentat cu banii pentru plata facturilor este adus de poștaș la domiciliul beneficiarului, cu confirmare de primire. Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijin o singură dată.

De menționat că, dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, banii se acordă o singură dată per loc de consum. Pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu.

Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia). Sumele rămase neutilizate la expirarea cardului se anulează.

Citeste si România, țara problemelor la fiecare pas! Poșta Română nu poate scana cardurile pentru vouchere de energie. Investiția în tehnologia necesară se ridică la peste 4,3 milioane de euro

Acte necesare pentru plata facturilor

Pentru plata facturilor restante sau a celor în curs este necesară prezentarea următoarelor documente:

  • Cardul de energie (primit prin Poșta Română);
  • Actul de identitate al beneficiarului (sau document de împuternicire și actul de identitate al împuternicitului);
  • Factură sau înștiințare de plată din partea furnizorului sau certificat de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/locatari, în cazul plății încălzirii în sistem centralizat de termoficare.

Dacă beneficiarul are alt domiciliu decât cel scris pe cardul de energie va trebui să prezinte în plus: contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat şi o declarație pe proprie răspundere a beneficiarului că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuiește.

Cum se efectuează plata facturilor

Facturile pot fi plătite fie la poştă, fie la poștașul care soseşte la domiciliul beneficiarului. Se completează plata prin mandat poștal către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).

Se primește dovada plății pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s‑a efectuat plata.

Citeste si Adevăratul motiv pentru care pacienții ajung în spitalele din domeniul privat. Vasile Cepoi: „Spitale în care competențele corpului medical depășeșc competențele unității sanitare”

Amenzi de până la 6.000 de lei pentru folosirea cardului în alte scopuri

Scopul exclusiv pentru care statul acordă aceste carduri este plata facturilor, prin urmare nu pot fi scoşi bani de pe card pentru folosirea în alte scopuri.

Cardul nu poate fi vândut ori donat. Orice încercare de vânzare anulează cardul și atrage o amendă contravențională între 42.000–60.000 lei.

Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500–6.000 lei.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult