Finante-Banci

3 micro-tendințe în asigurări corporate specializate în 2017

22 Feb, 00:36 • Redactia DailyBusiness
CertAsig, asigurător corporate cu peste un deceniu de experiență în asigurări pentru companii din domenii de activitate diverse, în România și în alte câteva țări din Europa Centrală și de Est, identifică 3 tipuri de produse de asigurare specializate, pe care companiile din România le vor descoperi în 2017.
3 micro-tendințe în asigurări corporate specializate în 2017

Tendință cheie în 2017: Asigurarea de răspundere civilă profesională pentru dezvoltatori și consultanți IT

In România exista peste 14.000 de companii de dezvoltare și consultanță IT, care generează împreună o cifră de afaceri de peste 4 miliarde de euro și angajează mai mult de 75.000 de profesioniști.

„Estimăm ca mai puțin de 10% din aceste 14.000 companii IT au vreo asigurare de răspundere profesională, deși aceasta este o cerință standard de la potențialii clienți străini. În cazul în care doresc să se extindă la nivel internațional și să concureze pentru proiecte mai substanțiale și mai profitabile, companiile de IT din România vor trebui pur și simplu să fie pregătite și asigurate corespunzător”, spune James Grindley, CEO CertAsig.

Consultanții si dezvoltatorii IT sunt din ce în ce mai expuși la consecințe legale din partea clienților nemulțumiți. În cazul unor defecțiuni de sisteme, al unor pierderi de date sau probleme de securitate IT, dezvoltatorii IT pot fi obligați să plătească despăgubiri semnificative clienților nemulțumiți, în plus față de pierderile de venituri.

Produsele de asigurare specializate pentru companiile IT acoperă mai multe potențiale riscuri, cum ar fi neglijența accidentală generatoare de pierderi financiare pentru clientul consultantului, costuri ale potențialelor compensații plătibile clienților (în cazul activității sau consilierii neglijente), rambursarea tarifelor achitate de clienți sau riscul neachitării facturilor restante, costuri cu apărarea juridică etc. Asigurarea poate fi extinsă pentru a acoperi inclusiv agenți legali sau sub-contractori ai consultantului IT asigurat.

Tendință 2017: Asigurarea de parcuri eoliene

Parcurile eoliene sunt o industrie în creștere în România, reprezentând în prezent aproximativ 6% din producția totală de energie din România (conform datelor centralizate Transelectrica). Parcurile eoliene sunt expuse la multe tipuri de riscuri de daune materiale, deja bine acoperite de către produsele specializate de asigurări de proprietăți și asigurări tehnice.

Pe lângă acestea, CertAsig anunță lansarea unui nou produs de asigurare pentru fermele eoliene, care acoperă Volatilitatea Resurselor de Vant.
CertAsig este unul dintre puținii asiguratori din România care oferă acoperire pentru ferme eoliene, în cazul unor potențiale pierderi de venituri cauzate de condiții nefavorabile de vânt (prea puternic sau prea slab).

„Pe măsură ce energia regenerabilă continuă să ia amploare, crește și riscul financiar reprezentat de volatilitatea inerentă a resurselor pe care se bazează acest domeniu. Noul nostru produs, dezvoltat în parteneriat cu una dintre companiile de reasigurare cele mai renumite din lume, Swiss Re, permite operatorilor și investitorilor în parcuri eoliene să primească venituri constante de la fermele eoliene. Prin urmare, ei se pot concentra asupra dezvoltării afacerii lor, fără a-și face griji cu privire la efectele unor condiții meteorologice nefavorabile”.

Semn de întrebare în 2017: Asigurarea pentru păduri și masă lemnoasă

Una dintre cele mai controversate industrii din România, cea a exploatărilor forestiere, aduce încă semne de întrebare, cu privire la interesul companiilor din acest domeniu în a-și asigura activitatea, dar mai ales cu privire la concretizarea acestei intenții.

„Am remarcat o creștere semnificativă a interesului din partea proprietarilor si companiilor de silvicultură și exploatarea lemnului, dar rata de penetrare a asigurărilor forestiere rămâne surprinzător de scăzută. Pentru aceste companii, CertAsig oferă acoperire de bază în caz de incendii, fulgere, explozii și impactul aeronavelor. Riscuri suplimentare pe care le putem acoperi includ condițiile meteorologice nefavorabile (vânt, ciclon, grindină, îngheț, zăpadă și gheață), alunecări de teren și inundații, cheltuieli de stingere a incendiilor etc.”, adaugă James Grindley.

„Pe piata asigurărilor corporate, vedem 2017 ca pe un an cu un grad mai mare de maturizare pentru companii, care înțeleg din ce în ce mai bine faptul că asigurarea potrivită îi poate avantaja în afaceri: pe lângă protecția față de diverse riscuri, produsele de asigurare specializate ajută companiile să fie mai competitive și să îndelinească standardele cerute de clienții lor. În plus, produsele de asigurare specializate de la CertAsig pot ajuta companiile să își îmbunătățească stabilitatea veniturilor și rezultatele financiare totale”, adaugă James Grindley, CEO-ul CertAsig.