9 din 10 romani dezaproba traficul ilicit, dar 2 din 10 ar cumpara produse de contrabanda

21 Sep, 18:24 • Redactia DailyBusiness
Deși 90% dintre români au o părere proastă despre traficul ilicit, aproape 20% ar cumpăra un produs de contrabandă datorită prețului mai mic, relevă un studiu IRES realizat pentru ACTIV, ONG care luptă împotriva contrabandei.
9 din 10 romani dezaproba traficul ilicit, dar 2 din 10 ar cumpara produse de contrabanda

„Din cei 65% dintre românii care exclud ferm achiziția bunurilor de contrabandă, peste două treimi își justifică decizia prin teama că produsele de contrabandă nu îndeplinesc standardele de calitate necesare. Riscul derivă din faptul că acești consumatori pot fi convinși că mărfurile de contrabandă sunt acceptabile din punct de vedere al calității, în acest caz procentul celor care ar consuma astfel de produse putând crește exponențial”, spune Daniel Mărăcineanu, Director General Asociația ACTIV.

[img=7356][/img]

Contrabanda este un fenomen extrem de răspândit în societatea românească, românii având acces facil la bunuri pentru care statul nu încasează nicio taxă. Conform studiului citat, țigările sunt considerate principalul produs de contrabandă din România (97% dintre respondenți). Pe locul doi sunt bunurile contrafăcute (îmbrăcăminte, cosmetice, electronice, electrocasnice – 93%), urmate de droguri 89%, alcool 82% și medicamente 75%.

Referitor la accesul publicului larg la produsele de contrabandă, podiumul e ocupat de aceleași trei categorii de produse: 67% dintre respondenți confirmă că s-au întâlnit cu bunuri contrafăcute, 63% spun că au avut acces la țigări de contrabandă, 33% dintre intervievați declară că au întâlnit alcool de contrabandă, iar 19% că au avut contact cu medicamente de contrabandă.

Același studiu arată că fenomenul de contrabandă este unul tolerat la nivelul societății românești. Cei care exclud cumpărarea produselor de contrabandă invocă nesiguranța legată de calitatea produselor (două treimi) și nu ilegalitatea sau imoralitatea acțiunii (doar 17%). Dintre cei care ar cumpăra produse de contrabandă, aproape 75% își justifica acțiunea prin prisma prețului de achiziție mai mic.

În proporție covârșitoare, cei intervievați consideră că traficul ilicit este favorizat de: nivelul scăzut de trai – 94%, dezinteresul politicienilor – 89%, corupția – 86% și diferențele de preț față de alte țări – 85%.
Aproape 2 din 3 români consideră că instituțiile politice precum autoritățile locale, Parlamentul și Guvernul nu se implică pentru a opri traficul ilicit și spun, într-un număr și mai mare, că ar vota un politician care ar avea o atitudine diferită și o activitate susținută în combaterea contrabandei.

„Calitatea unui politician de a fi implicat activ în lupta cu contrabanda i-ar determina pe 73% dintre subiecții studiului să îl voteze, ceea ce indică, la nivelul opiniei publice, un grad ridicat de conștientizare a problematicii contrabandei și a impactului negativ al acestui fenomen asupra societății”, arată domnul Dan Jurcan, director de cercetare în cadrul IRES și coordonator al acestui studiu.

Deși 94% dintre respondenți conștientizează efectul negativ al contrabandei asupra economiei românești, iar 89% dintre cei chestionați sunt conștienți de impactul negativ asupra bugetului de stat, doar 54% dintre ei consideră că acest fenomen le afectează în mod semificativ nivelul de trai.

Aproximativ jumătate dintre subiecții cercetării (52%) spun că nu cunosc acțiuni de combatere a contrabandei, iar dintre cei care oferă un răspuns cu privire la acest subiect, cei mai mulți fac referire la acțiunile de control, razii și verificări (23%).

Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV) are
drept scop promovarea, sprijinirea, realizarea și coordonarea de
activități care să contribuie la conștientizarea publicului și a
autorităților cu privire la efectele negative ale traficului ilicit de
mărfuri. Asociația își dorește să fie liantul între stat, consumatori și
producătorii de mărfuri afectați de acest fenomen.