Activitatea in industrie scade dramatic, dar creste increderea managerilor in performanta viitoare

23 Jan, 12:45 • Redactia DailyBusiness
În luna decembrie, activitatea din industrie a căzut puternic. Creșterea s-a oprit și activitatea a intrat în zona de contracție. S-a întâmplat la fel ca la sfârșitul anului 2015 și 2016. Dacă modelul se păstrează, în lunile ianuarie și februarie 2018 industria va rămâne în faza de contracție, urmând probabil să recupereze ulterior. Totuși, managerii sunt optimiști, iar așteptările pentru următoarele 6 luni au crescut, în pofida activității slabe.
Activitatea in industrie scade dramatic, dar creste increderea managerilor in performanta viitoare

În fiecare lună, IRSOP și SNSPA întreabă un eșantion de manageri dacă în firma lor producția, comenzile, stocurile, angajările și alți parametrii au crescut sau au scăzut față de luna precedentă.

Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte și contracție dacă scade sub 50.

PRODUCȚIA

Volumul producției a scăzut în decembrie la 44 de puncte, de la 62 în noiembrie. Reamintim că de la 50 de puncte în sus începe zona de expansiune, iar sub 50 se află zona de contracție.
Stocurile aproape constant subdimensionate au scăzut de la 45 în noiembrie la 42 în decembrie. Rata de reumplere a stocurilor cu bunuri și materii prime este sensibil mai mică decât rata de golire.

CEREREA

Comenzile noi s-au redus dramatic de la 61 la 41 în decurs de numai 30 de zile. Scăderea este cu mult sub media anului de 56 de puncte, fără luna decembrie.
Comenzile pentru export au scăzut și ele de la 65 la 53, dar au rămas totuși în zona de creștere. Luna decembrie și primele luni ale anului nu favorizează exporturile și implicit afectează creșterea întregii industrii.
Importurile de materii prime urmează de regulă o traiectorie similară cu cea a exporturilor. Când cade exportul scade și importul, dar nu în aceeași măsură. La nivelul importurilor amplitudinea mișcărilor e mai mică. În decembrie față de noiembrie, importurile au scăzut cu 8 puncte, iar exporturile au avut o cădere de 12 puncte.

FORȚA DE MUNCĂ

Numărul angajaților a rămas în echilibru la un index de 48 de puncte, în apropierea pragului de 50 care separă creșterea de contracție. Oscilațiile sunt mici, ceea ce înseamnă că industria nu angajează, dar nici nu disponibilizează în proporții semnificative

COSTURI ȘI VENITURI

Costurile de producție au dat înapoi în decembrie cu 4 puncte, de la 72 la 68, pe fondul reducerii puternice a activității. Totuși indexul rămâne peste media anului, fără luna decembrie. De fapt costurile au scăzut mult mai puțin decât a scăzut activitatea. Elasticitatea mai redusă a costurilor se explică probabil prin creșterea puternică a prețului pentru energie care potrivit OPCOM a atins nivelul cel mai ridicat din ultimii 5 ani.
Prețurile încasate de firme au crescut de la 56 la 60, probabil pe fondul ajustărilor operate pentru acoperirea costurilor de producție. Această creștere reprezintă un semn bun pentru firme.

AȘTEPTĂRILE

Indexul de optimism al managerilor a crescut semnificativ de la 63 în noiembrie la 67 în decembrie. Valoarea indexului rezultă din agregarea așteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producția și încasările viitoare.

La prima vedere ar putea să pară bizar. Activitatea scade dramatic, în schimb, crește încrederea managerilor în performanța viitoare. Totuși corelația nu e o surpriză. De fiecare dată când performanța scade, încrederea managerilor tinde să crească.

„Există două explicații probabile. Pe de o parte încrederea se bazează pe informațiile și certitudinile pe care la au managerii în legătură cu nivelul comenzilor și al activității în lunile viitoare. Pe de altă parte, creșterea încrederii când lucrurile merg prost poate fi și o reacție psihologică de anulare mentală a dificultăților, pentru restabilirea confortului subiectiv. Poate că ambele procese acționează concomitent”, spun realizatorii studiului.