- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Aderam la Schengen? Presedintia ungara a UE se pierde in nuantele lui „Nu inca”

07 Jan, 00:02 • iulian.matache
Dupa "Nu"-ul hotarat din partea Frantei si Germaniei, Romania a primit astazi de la Ungaria, tara care detine presedintia UE pentru urmatoarele 6 luni, semnale confuze in legatura cu aderarea la Schengen. Dupa ce ministrul de interne ungar a fost citat afirmand ca Romania nu va intra in Schengen in martie, asa cum era prevazut, oficialii de la Budapesta au negat declaratia, iar mai tarziu primul ministru a nuantat-o. Concluzia? E dificil ca Romania sa adere la Schengen.
Aderam la Schengen? Presedintia ungara a UE se pierde in nuantele lui Nu inca

Obiectivul declarat al presedintiei ungare a Uniunii Europene, de a extinde spatiul Schengen cu noi membri precum Romania si Bulgaria, se loveste insa de rezervele cancelariilor de la Paris si Berlin.

Premierul ungar Viktor Orban a admis joi seara ca este „dificil” pentru Romania, dar si pentru Bulgaria, sa adere la Schengen din cauza opozitiei unora dintre statele membre, dar a promis sprijin. Declaratia vine dupa ce Ministerul de Interne din Ungaria a dezmintit informatia publicata de agentia de presa germana DPA, potrivit careia aderarea Romaniei va fi amanata, care a pus pe jar autoritatile de la Bucuresti.

Potrivit paginii electronice a agentiei Bloomberg, Orban a admis ca in prezent este „dificil” pentru cele doua tari sa adere la Schengen din cauza opozitiei unora dintre tarile membre.

„Ungaria este angajata ferm in primirea Romaniei si Bulgariei in zona Schengen”, a mai declarat el, citat de European Voice in pagina electronica.

Si ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Fuzes Oszkar, a declarat ca pozitia tarii sale nu s-a schimbat, precizand ca Ungaria sprijina deplin Romania si Bulgaria in eforturile acestora pentru intrarea in Schengen la termen.

„Pozitia Ungariei nu s-a schimbat. Ungaria, ca tara detinatoare in prezent a presedintiei UE, sprijina pe deplin eforturile Romaniei si Bulgariei pentru aderarea la Schengen in timpul presedintiei sale, fara intarziere. Cunoastem pozitia unor tari membre UE si vom incerca sa le convingem in vederea acceptarii intrarii Romaniei si Ungariei in Schengen la termenul stabilit”, a declarat ambasadorul, citat de Mediafax.

Ministrul de Interne ungar, Sandor Pinter, citat de agentia de presa germana DPA, a declarat ca aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen va fi amanata pentru octombrie.

Potrivit oficialului maghiar, ambele tari mai au de indeplinit „o serie de conditionalitati”, astfel ca o aderare la termenul fixat este imposibila.

Aderarea celor doua state se va produce cel mai devreme in luna octombrie, conform oficialului maghiar.

„Romania si Bulgaria au o multime de lucruri de facut”, a declarat ministrul maghiar, conform DPA. Conform oficialului, ar trebui ca „pana in luna iunie sa fie clar ce sarcini mai trebuie sa indeplineasca Romania si Bulgaria”, dupa care cel mai apropiat termen ce poate intra in discutie este luna octombrie.

Biroul de presa al Ministerului de Interne de la Budapesta a dezminitit declaratia, precizand ca Sandor Pinter nu a dat nicio declaratie agentiei de stiri DPA. „Una din prioritatile noastre este ca Romania sa adere la Schengen in timpul mandatului nostru (pana la finalul lui iunie – n.r.)”, a declarat un oficial al ministerului de interne ungar.

Attila Korodi, presedintele Comisiei de politica externa din Camera, a declarat la randul sau ca agentia de presa germana ca facut o greseala, afirmatiile ministrului ungar fiind „redate gresit”, acesta spunand de fapt ca aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen este o decizie a Comisiei Europene.

Potrivit transcriptului, Sandor Pinter spune: „Consider ca, cel mai tarziu pana in luna iunie, trebuie sa adoptam o asemenea declaratie politica din care sa rezulte ce sarcini mai trebuie indeplinite de cele doua tari, care sunt termenele, pentru a putea modifica opinia Frantei si Germaniei”. Luna iunie, indicata drept termen pentru o declaratie politica, ridica insa, la randul ei, semne de intrebare. Problema aderarii Romaniei ar trebui transata la sfarsitul lunii martie. De aici s-ar putea deduce ca aderarea in martie a picat, comenteaza Hotnews.ro, care a publicat declaratia ministrului ungar.

Riposta Bucurestiului

Si oficialii romani au infirmat informatia aparuta pe agentia germana de presa, spunand ca o astfel de decizie trebuie avizata de Parlamentul European.

Ministrul de Externe roman, Teodor Baconschi, a declarat la scurt timp dupa aparitia stirii pe agentia germana ca a cerut ambasadei Ungariei declaratia oficiala a oficialului maghiar in vederea clarificarii situatiei. Acesta a precizat ca pozitia oficiala a Ungariei este sustinerea extinderii spatiului Schengen.

Seful Departamentului Schengen din MAI Marian Tutilescu a declarat ca nu putea fi luata o decizie privind amanarea aderarii Romaniei la Schengen, pentru ca aceasta trebuie sa parcurga anumite etape, iar discutia poate avea loc doar in Consiliul JAI, primul fiind in 20 ianuarie, potrivit Mediafax.

Tutilescu a mai spus ca nu se poate pune problema unei decizii in acest sens, pentru ca, dupa o eventuala propunere in Consiliul JAI, aceasta trebuie sa fie supusa dezbaterii in Parlamentul European.

Europarlamentarul Adrian Severin a declarat la Antena 3 ca o astfel de decizie are nevoie de avizul Parlamentului European, care se da pe baza unui punct de vedere al Comisiei Europene.

Acesta a precizat ca nu se stie daca anunutul ministrului de Interne maghiar este doar o opinie a Ungariei.

„Franta si Germania incearca sa creeze un context politic negativ de pronuntarea PE”, a declarat Severin, care a mentionat faptul ca Romaniei nu i se reproseaza „nimic concrect, nimic masurabil, astfel incat sa putem anticipa cand se va termina”.