Al 3-lea produs romanesc cu Indicatie Geografica Protejata din UE

02 Nov, 12:38 • Redactia DailyBusiness
"Salamul de Sibiu" se afla in faza finala de opozitie pe plan national, iar dupa 15 noiembrie documentatia va fi trimisa Uniunii Europene pentru a obtine protectie si recunoastere la nivelul statelor comunitare, a declarat Viorel Morarescu, director general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Al 3-lea produs romanesc cu Indicatie Geografica Protejata din UE

„Pentru ‘Salamul de Sibiu’, documentatia este pe
site-ul Ministerului Agriculturii, iar termenul limita pentru opozitie, la
nivel national, este 15 noiembrie. Sunt semnale din tara ca va fi o opozitie,
trebuie sa vedem despre ce este vorba ca sa rezolvam problema si sa mergem mai
departe cu documentatia catre Uniunea Europeana pentru a obtine protectie si
recunoastere la nivelul Uniunii Europene pentru Indicatie Geografica Protejata
(IGP), unde va sta in opozitie timp de sase luni”, a spus Morarescu, citat de Agerpres.

Cinci producatori romani de mezeluri, care realizeaza 90%
din productia de salam de Sibiu din Romania, au decis infiintarea Asociatiei
Producatorilor de Salam de Sibiu (APSS), in vederea obtinerii Indicatiei
Geografice Protejata la nivel comunitar pentru acest produs, dar si pentru cresterea
puterii economice a producatorilor pe plan national si international.

Cei cinci
producatori sunt Agricola Bacau, Aldis, H&E Reinert, Salsi si Scandia Romania.

Directorul general in MADR a precizat ca, pana la finele
anului, Romania va avea trei produse recunoscute la nivel european, deoarece
alte doua produse, ‘Telemeaua de Ibanesti’ si ‘Peste Novac afumat de Tara Barsei’,
sunt deja in faza finala de opozitie pe site-ul Uniunii Europene.

„Pentru celelalte doua produse, ‘Telemeaua de Ibanesti’
si ‘Peste Novac afumat de Tara Barsei’, au fost cateva observatii de forma, nu
de fond, dar am dat raspunsul cuvenit si nu mai sunt probleme. Acum sunt la
nivel european, pe site-ul UE, iar la sfarsitul anului expira perioada de opozitie
pentru ambele produse si, astfel, Romania va avea trei produse protejate la
nivel comunitar. Sper ca la sfarsitul anului 2015 sa avem cel putin 10 produse
cu documentatiile trimise la UE, produse pe care le-am identificat ca fiind de
notorietate. Am inceput sa lucram cu grupurile aplicante in asa fel incat ei sa
depuna documentatia”, a mai spus Viorel Morarescu.

Cele zece produse care se afla in pregatire pentru obtinerea
protectiei europene sunt ‘Branza de Covurlui’, ‘Salamul de Nadlac’, ‘Pita de
Pecica’, ‘Carnatii de Plescoi’, ‘Salamul de Sibiu’, ‘Virsli’, ‘Branza de
Giulianca Braila’, ‘Gemul de Rubarba’, ‘Scrumbia de Dunare eviscerata afumata’ si
‘Telemeaua de la Marginimea Sibiului’.

Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427
de produse traditionale din care UE detine 1.404. Cele mai multe produse
protejate le detine Italia, 296, Franta, 243, Spania, 205, Portugalia, 139,
Grecia, 106, si Germania, 96.

Desi a intrat odata cu Romania in Uniunea Europeana,
Bulgaria are trei produse cu Denumire de Origine Protejata (DOP) si 11 cu IGP,
iar Italia si Franta detin suprematia cu 296, respectiv 243 de astfel de
produse protejate.

Citeste si Agricola Bacau, a treia companie care intra in disputa privind originalitatea Salamului de Sibiu, dupa Caroli si Angst