- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

ALB: Propunerile Finantelor pot duce la scaderea leasingului auto cu peste 60%

07 Apr, 15:36 • Redactia DailyBusiness
Propunerile fiscale ale MFP privind segmentul de leasing auto va duce la o scadere trimestriala a acestei piete cu cel putin 60% si ii va aduce in incapacitate de plata pe unii transportatori, a declarat marti Adriana Ahciarliu (foto), secretarul general al ALB.
ALB: Propunerile Finantelor pot duce la scaderea leasingului auto cu peste 60%

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a propus interzicerea deducerii TVA-ului la autovehiculele cumparate in leasing, pe documente de firma.

„Estimez un impact la fel de negativ asupra pietei de leasing auto precum cel al introducerii taxei de poluare, astfel incat aceasta piata ar putea sa scada, trimestrial, cu mai mult de 60%”, a spus secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare din Romania (ALB), citat de NewsIn.

„Pentru bugetul public, aceste masuri nu vor avea efectul dorit, deoarece transmite o presiune fiscala pentru o anumita parte a transportatorilor, care nu poate fi suportata si care va duce la incapacitate de plata a ratelor, in cazul in care ei sunt clienti ai unor companii de leasing”, a adaugat Adriana Ahciarliu.

Aceasta spune ca incasarile privind veniturile din taxa pe valoare adaugata (TVA) estimate de Ministerului Finantelor Publice (MFP) sunt nerealiste, deoarece unii transportatori vor intra in incapacitate de plata.

„Ratele de leasing vor creste pentru o parte dintre transportatori, deoarece nu isi vor putea deduce TVA-ul”, a mai spus Ahciarliu, care a subliniat ca o unii au deja restante la plata ratelor de doua-trei luni.

„Masura este una abuziva, in conditiile in care nu este legal sa se introduca modificari intr-un contract aflat in derulare, asa cum este prevazut in propunerile fiscale ale MFP”, a adaugat secretarul general al ALB.

Ahciarliu a mai spus ca aceste masuri ar putea sa reduca, in cele din urma, ratigul Romaniei pentru imprumuturile pe termen mediu, avand in vedere faptul ca institutiile financiare nebancare reprezinta 12% din totalul de active bancare.

Un alt impact va fi acela de crestere automata a cheltuielilor cu provizionarea societatilor de leasing, ceea ce va impune actionarilor acestor societati infuzii de capital pentru echilibrarea fondurilor proprii, subliniaza Ahciarliu.

„Nu stiu in ce masura actionarii unor companii de leasing vor alege sa duca in spate un domeniu pe care statul il desfiinteaza prin aceste masuri”, a mai spus seful ALB.

Piata de leasing din Romania a scazut in 2008 cu 2,6%, comparativ cu anul precedent pana la valoarea de 4,82 miliarde euro, potrivit Asociatiei Societatilor Financiare – ALB Romania.